Enormt tryck på familjehem

Det råder en ständig brist på familjehem i Linköping, men så stort behov som nu har det aldrig varit, enligt socialkontoret.

Foto: Tord Olsson/arkiv

Linköping2015-09-02 06:45

Tre till fem ensamkommande flyktingbarn kommer till Linköpings kommun varje vecka, och många av dem behöver placeras i jourhem eller familjehem. På socialkontoret är trycket hårt.

– Vi har sett en ständig brist, men så katastrofalt som det är nu har det aldrig varit förut. Det är högt tryck, säger Ewa Pettersson, avdelningschef för individ- och familjeomsorg på socialkontoret.

Nu är 58 ensamkommande barn placerade i familjehem i Linköping, och behovet av fler hem är stort. Bara under juli och första halvan av augusti kom 42 barn till Linköping.

– Vi söker allt vi kan få. Det är ett enormt behov. Alla som är intresserade och känner att de vill göra en insats utreder vi, säger Ewa Pettersson.

Barn på kö

Nu står barn på kö för att få plats i familjehem, både ensamkommande och andra barn. Helst skulle Ewa Pettersson se att det var tvärtom – att socialkontoret hade en bank med familjehem att plocka av.

– Vi vill helst kunna matcha hemmen med barnet och var det befinner sig.

Socialkontoret ser ett större intresse hos allmänheten nu än tidigare, inte minst sedan de aktivt började rikta kraften mot att hitta hem till flyktingbarn.

– Men det finns också en rädsla. Vad krävs? Behöver vi kunna barnens språk? Vi får jobba mycket med information. Och skulle man behöva kunna språket skulle vi inte få så många familjehem, säger Ewa Pettersson.

Bör få eget rum

För att bli familjehem krävs att en vuxen kan finnas hemma, och helst ska barnet få eget rum. Det är bra om den som tar hand om barnet är någorlunda påläst om den kultur och de normer barnet bär med sig. Annars finns inga särskilda krav, och socialkontoret erbjuder fri tillgång till konsulenter och utbildningsinsatser.

– Det handlar om att vara en medmänniska. Stabil och vanlig, det är det de behöver, säger Ewa Pettersson.

Hur kvalitetsäkrar ni hemmen?

– Vi gör utredningar enligt en speciell modell, och tittar i belastningsregistret.

Jakten på jour- och familjehem är ett evigt pussel. Socialkontoret försöker ha koll på de barn som bor på HVB-boenden och är på väg att fylla 18 för att frigöra platser till yngre barn som behöver dygnet runt-tillsyn.

– Vi har en väldigt ansträngd arbetssituation. Den är tuff. Vi håller andan varenda dag för att se hur många som kommer, säger Ewa Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!