En hisnande tur på Flygvapenmuseum

Vi gör en snygg loop, sveper förbi domkyrkan och går in för landning på Malmen. Att köra Gripensimulator är en av många roliga saker på Flygvapenmuseum.

Foto: Åke Alvin

Malmslätt2018-07-02 21:00

Den 9 december är det 30 år sedan Gripen provflögs första gången. Det uppmärksammas med en Gripenutställning, årets stora nyhet på Flygvapenmuseum. I sommar får besökarna nöja sig med att beskåda själva planet, som är på plats sedan i höstas. Utställningen invigs inte förrän just på jubileumsdagen 9 december av provflygaren Stig Holmström.

Ett annat jubileum, av det mer tragiska slaget, högtidlighålls med en mindre utställning som öppnas den 29 juni. Då är det på dagen 100 år sedan Sveriges första flygare, Carl "Flygbaronen" Cederström, omkom i en flygkrasch på Ålands hav. Han hade då varit verksam som pilot i åtta år och drev bland annat flygskola på Malmen.

Flera andra, tillfälliga utställningar fortsätter även i år. Det gäller till exempel "Djur och krig", som visar minröjande råttor, ubåtsjagande sälar och andra djur som använts i krig.

Men det är de permanenta basutställningarna – till exempel den om kalla kriget och den nedskjutna DC3:an – som lockar flest besökare, tror Elisabeth Lagvik, chef för publika enheten.

– Det kom cirka 180 000 människor till oss i fjol och jag hoppas på ungefär samma siffra i år, säger hon.

Det är gratis att besöka Flygvapenmuseum, om man inte vill gå på en guidad visning. Att flyga Gripensimulator kostar 150 kronor för 20 minuter, men det är väldigt kul.

– Simulatorn är populär och det är säkrast att boka tid på nätet innan man åker hit, berättar instruktören Ellinor Moge.

Själv flyger jag en tur mot Norrköping och skjuter ner ett par fiendeplan innan jag, vimmelkantig men nöjd, lyckas landa på Malmen igen.

Guidningar och motorträffar

Flygvapenmuseum i Malmslätt har juni–augusti öppet alla dagar klockan 11:00-17:00, onsdagar och torsdagar kvällsöppet till 20.

Varje torsdag 17–21 anordnas motorträffar utanför museet av Motorentusiasterna i Linköping.

Flygvapenmuseum har flera guidade turer. En av dem visar till exempel den tidigare så superhemliga Caravellen, som användes för signalspaning. Nytt för i år är en visning av magasinerade plan. För dagar och tider, se flygvapenmuseum.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!