Elitidrottare dömd till över fyra års fängelse överklagar råndom.

En elitidrottsman från Linköping slog en golfklubba i huvudet på en man och dömdes till fängelse i fyra år och tre månader. Nu har idrottaren överklagat domen och hävdar att han lider av en psykisk störning.

En 30-årig man hittade svårt skadad på Banérsgatan i Malmö den 5 oktober förra året.

En 30-årig man hittade svårt skadad på Banérsgatan i Malmö den 5 oktober förra året.

Foto: Patrick Persson

Linköping2016-07-27 13:00

Under natten till den 5 oktober förra året hittades en livlös man på Banérsgatan i Malmö. Mannen var en asylsökande 30-åring som blivit svårt misshandlad med en golfklubba och rånad på mobiltelefon och plånbok.

Läs mer: Elitidrottare misstänks för brutalt rån

Fyra år

Efter en omfattande utredning riktade polisen sina misstankar mot en elitidrottsman från Linköping. Mannen åtalades och i början av juli valde Malmö tingsrätt att döma honom för grovt rån till fängelse i fyra år och tre månader. Han dömdes även att betala drygt 140 000 kronor i skadestånd till den rånade mannen, som tillfogades en skallfraktur vid dådet.

Försökte övertala

Under rättegången nekade elitidrottaren till brott och hävdade att han saknade minnesbilder från den aktuella tiden. En 22-årig man, som hjälpte elitidrottaren att göra sig av med golfklubban och som bevittande rånet, pekade dock ut Linköpingsbon som den skyldige. Av bevisningen framgick att elitidrottaren hade försökt att övertala 22-åringen att peka ut någon annan som skyldig till rånet.

Överklagar

Elitidrottaren har nu valt att överklaga domen till Hovrätten över Skåne och Blekinge. En verksamhetschef vid en psykiatrisk inrättning hävdar att elitidrottaren bedöms lida av en psykisk störning – vilket kan påverka påföljden. Enligt överklagandet kan även idrottaren ha utsatts för falsk tillvitelse av 22-åringen – alltså felaktigt blivit beskylld för ett brott han inte begått.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!