Efterlysningen: Hur vill ni i ytterstaden ha det?

Hur vill du att det ska vara där du bor? Alla som inte bor i innerstaden har nu en ordentlig chans att få vara med och påverka. För nu ligger fokus på det som kallas ytterstaden.

Bor du någonstans i områden markerade med rött har du möjlighet att komma med önskemål som rör just ditt område.

Bor du någonstans i områden markerade med rött har du möjlighet att komma med önskemål som rör just ditt område.

Foto: Plankontoret

Linköping2018-03-02 07:00

Begreppet ytterstaden är lite diffust men ligger – inte helt överraskande – som en ring runt innerstaden. Det är de delarna som Linköpings kommun vill utveckla och då behöver man Linköpingsbornas åsikter i frågan.

Men vad är ytterstaden? Enkelt uttryckt är det förstås allt det som inte är innerstaden. I den utvecklingsplan som finns så är innerstaden – och det man tror kan utvecklas till innerstad – dagens stadskärna, Gottfridsberg, Vasastaden, framtida Stångebro, Tannefors och delar av T1.

Allt det andra är ytterstad och nu behövs en idé för hur de här områdena ska utvecklas. På alla plan, både praktiskt vardagligt men också socialt och hållbart.

– Plankontoret startade ytterstadsarbetet lite smått redan förra året när de bjöd in Linköpingsbor att beskriva sina favoritplatser i ytterstaden, berättar Fanny Wahlqvist, översiktsplanechef i Linköping.

Men nu behövs det lite mera konkreta förslag och det hoppas man på att få med hjälp av en enkät och särskilda träffar där man fokuserar på utvalda områden. Enkäten behandlar flera delar. Från det man uppskattar med sitt område i dag, och hur man vill att området ska utvecklas till hur man tar sig mellan olika platser.

Utöver det bjuds berörda in till träffar för att på ett ännu djupare plan prata om hur man vill se sitt område i framtiden.

Liknande träffar har man tidigare haft bland annat i Skäggetorp och i Ekholmen.

– Det är därför vi nu tittar på områden som Lambohov och Ryd, säger Fanny Wahlqvist.

Totalt handlar det om tre träffar och de områden som berörs är Lambohov och Västra Valla, Ryd och Jägarvallen och sist Hjulsbro, Hackefors och Ullstämma.

Finns det något intresse för att delta i träffar av det här slaget?

– Ja, jag tycker det. Många är intresserade av samhällsutveckling och är intresserade av vad som händer i deras stadsdel.

Nu vill ni ha in fler förslag, men har ni någon uppfattning redan nu om vad Linköpingsborna saknar eller vill ha mer av i sina områden?

– Inte så tydligt ännu. Men vi hoppas få veta mera i samrådet. Men det vi har förstått som viktigt är frågan om parker och rekreaktionsområden.

Översiktplaner är inget som blir färdigt i en handvändning. Under hösten kommer ett förslag att arbetas fram och det kommer gå ut på ett samråd i början av 2019. Sedan kommer själva förslaget att ställas ut och först någon gång under 2020 kan det finnas en plan att ta beslut om.

Ytterstaden

Enkät att fylla i. www.linkoping.se/ytterstaden

Sista dagen att fylla i enkäten är 30 april.

Workshop

15 mars. Lambohov och Västra Valla

20 mars. Ryd och Jägarvallen

27 mars. Hjulsbro, Hackefors och Jägarvallen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!