Sedan 1983 har de båda vandrat omkring på Friluftsmuseet. De har med sin musik och sitt engagemang underhållit folk på somrarna i över 30 år. De har utfört arbetet så pass bra att de 2007 tilldelades kommunens honnörsstipendium för att vara goda ambassadörer för Linköping. Lasse Ström medger att jobbet kommer att vara saknat nu under sommaren.
– Det har varit en ynnest att få representera Gamla Linköping. Men nu verkar det vara slut med det, säger en märkbart tagen Lasse Ström.
Lasse som älskar att möta och underhålla människor, beskriver jobbet som väldigt varierat och att han varje dag har älskat att gå till jobbet.
– Jobbet har varit helt fantastiskt. Speciellt eftersom jag kan säga att efter över 30 år av att göra detta så var ingen dag lik den andra.
Besvikna
Det är framförallt sättet som de fått veta att de inte var önskvärda som Lasse är besviken på. Uppsägningen skedde via ett mejl som skickades ut för ett tag sedan. I mejlet stod det att museet inte hade tillräckliga ekonomiska resurser för att ha kvar de båda musikanterna, utan i stället behövde prioritera om. Summan för att behålla de båda skulle ligga på 80 000 kronor, inklusive sociala avgifter, enligt musikanterna själva.
– Det känns otroligt tråkigt att inse att vårt spelande i över 33 år inte var mer värt än ett mejl, säger Lasse.
Linköpingskär
För Lasse och Jacek kommer sommaren innebära mer ledighet än vanligt. De har fått jobberbjudanden att spela på andra platser. Men Lasse förklarar att han ändå kommer att befinna sig i Gamla Linköping en del under sommaren, om än inte som musikant.
– Jag har ett sommarhus där vilket gör det naturligt för mig att befinna mig där. Sen är det inte samma sak utan en sommar i Gamla Linköping.
Chockad
Anders Moberg, representant på föreningen Gamla Linköping, förklarar han mottog beskedet med en chock, och att musikanterna kommer att vara saknade i området.
– De var oerhört värdefulla för oss ur alla synvinklar. De finns avfotograferade överallt och är en stor del av marknadsföringen. Men framförallt var de två fantastiska människor som underhöll alla i området, säger Anders Moberg.
Anders Moberg är bekymrad över hur han nåddes av beskedet. Kommunen själva hade inte tagit kontakt med Anders utan det var när han var ute och gick i Gamla Linköping som en person gick fram och gav honom beskedet.
– Jag tycker det är konstigt att jag inte fick höra det direkt från kommunen. Musikanterna i sig har ju dragit folk till området, för att inte tala om barnen som älskar de.
Förnyelse
Karin Olanders, kultur- och fritidsdirektör på Linköpings kommun, förklarar att det fanns ekonomiska orsaker bakom uppsägningen, samt tankar om omprioritering.
– I samband med den nya folkparken ville vi även satsa på en förnyelse av musiken. Vi kommer i år satsa på att ha fler musikgenrer för att nå en ännu större andel människor, säger Karin Olanders.
På frågan om varför man valde att kommunicera budskapet via mejl och inte bestämma ett möte med musikanterna fanns det inget egentligt svar för tillfället. Karin Olanders visste inte om det fanns någon kontakt tidigare med musikanterna, men känner för dem.
– Det är självklart alltid tråkigt när någon känner sig orättvist behandlad, säger Karin Olanders.
Kommunikationsmiss
Cecilia Gyllenberg, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, förklarar att hon litar på att sin enhetschef har gjort sitt jobb korrekt. Men medger att om kommunikationen enbart skett via mejl kan det vara problematiskt.
– Är det så att det har brustit i kommunikationen mellan enhetschefen och musikanterna är det någonting som jag måste ta upp med enhetschefen.
Corren har försökt nå enhetschef Tina Karlsson utan någon framgång.