Dyr p-avgift för vårdpersonal

Vårdpersonal i Östergötland ska betala för att parkera på jobbet. Det gör poliserna redan – men mycket, mycket mindre. Brandmän betalar ingenting. "Liknande arbetsförhållanden. Könet är skillnaden", konstaterar Corren-läsare.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2016-09-02 07:40

Videon är inte längre tillgänglig

Det är fortfarande så att de flesta som jobbar inom sjukvården är kvinnor, medan polis och räddningstjänst är mansdominerade arbetsplatser. Kanske påverkar genustänkande resonemanget om p-avgifter, tipsar läsare.

– Betalar polisen? Och räddningstjänstens personal?

Svaren är ja och nej. Polisen betalar, brandmännen betalar inte. Polisen betalar 500 kronor om året för sitt parkeringstillstånd.

Sjukhusens personalparkeringar blir avgiftsbelagda från årsskiftet, och det är marknadsvärdet som styr p-avgiften. På Universitetssjukhuset i Linköping ska personalen mer än tio gånger mer än poliserna, 550 kronor i månaden.

På andra sidan vägen, på Garnisonsområdet, betalar polisen alltså knappt den summan – om året.

– Från början hade vi gratis personalparkeringar, säger Thomas Agnevik som är polisens presstalesman.

– Det var när området inte var färdigt. Vi kunde parkera gratis på grusplanerna här kring millennieskiftet.

Sedan blev det mer ordning och reda på Garnisonsområdet och alla p-platser blev avgiftsbelagda eller krävde tillstånd.

– Vi som är anställda på polisen kan köpa parkeringstillstånd som gäller i ett år. De första åren kostade de 250 kronor, nu är det 500 kronor. Ja, det är dubbelt så mycket, men det är fortfarande en liten summa.

– Min personliga reflektion är att man nog inte kan kräva fri parkering om man är anställd i en skattefinansierad verksamhet.

Inom räddningstjänsten i Linköping och Norrköping är personalparkeringen gratis.

– Ja, vi betalar ingenting för p-platserna som finns precis i anslutning till stationen, säger Peter Holm som är inre befäl.

Åsa Hedin Karlsson, ekonomidirektör på Region Östergötland, ser inte att könsskillnader skulle påverka resonemanget kring p-avgifterna.

– Man tar sig med bil till jobbet och betalar sin parkeringsavgift, säger hon, och det har ingenting med personalkategori eller kön att göra.

– Vi har att rätta oss efter skattelagstiftning, miljöperspektiv och logistikfrågor. Det finns inga könsskillnader där heller.

Den ohållbara parkeringssituationen är ett av skälen som anges för att avgiftsbelägga personalparkeringarna inom Region Östergötland. Framför allt vid US kan både personal och patienter få köa länge för att få en plats. Med en avgift räknar regionledningen med att färre tar bilen till jobbet.

Ett annat skäl är attt man vill att så många som möjligt ska cykla eller åka kollektivt för miljöns skull.

Det tredje skälet är skattemässigt. Att få parkera gratis där allmänheten måste betala är en löneförmån som ska beskattas. Då väljer regionledningen hellre att avgiftsbelägga. Intäkten blir fem miljoner kronor och planen är att använda merparten till personalvårdande åtgärder.

Beslutet att vårdpersonalen ska betala för parkeringen röstades igenom av majoriteten, en koalition bestående av Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Miljöpartiet.

Vänsterpartiet ville låta personalen parkera gratis på natten. Sverigedemokraterna yrkade på återremiss då de ansåg att ärendet inte var fullständigt. Även Moderaterna ville återremittera ärendet med motivet att det var otydligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!