Domstol stoppar stöd till Kallentoft-filmen

Linköpings kommun vill stödja filmatiseringen av Mons Kallentofts böcker med 3,7 miljoner kronor. Men nu slår Förvaltningsrätten i Linköping fast att stödet strider mot lagen.

Stoppas. Förvaltningsrätten anser att Linköpings kommun gjorde fel som beslutade att stödja filmprojektet med 3,7 miljoner kronor.

Stoppas. Förvaltningsrätten anser att Linköpings kommun gjorde fel som beslutade att stödja filmprojektet med 3,7 miljoner kronor.

Foto: Fredrik Quist

Linköping2017-10-09 11:47

Det var den 18 april i år som en oenig kommunstyrelse beslutade att stödja Kallentoft-filmatiseringen med 3,7 miljoner kronor.

– Det här är en gyllene chans för Linköping. Det kommer att skapas arbetstillfällen, statister kommer att behövas och ungdomar och andra kan komma att få praktikplatser hos filmbolaget, sade kommunstyrelsens ordförande, Kristina Edlund (S).

Oppositionen rasade mot beslutet och Linköpingsadvokaten Gustav Sandberg valde att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten i Linköping. Att spela in kriminalfilmer är inte en kommunal angelägenhet och faller utanför den kommunala kompetensen, ansåg advokaten. Sandberg framhöll att det var ett bolag från Stockholm som skulle få stödet och skrev: "Det är alltså inte ett lokalt bolag som ska stödjas utan ett bolag från Stockholm som ska bedriva verksamhet i Linköping under drygt ett halvårs tid. Det är alltså inte någon långsiktig etablering och filminspelningen kommer inte att ha någon långvarig effekt på arbetsmarknaden i kommunen."

Kommunen försvarade sitt beslut och skrev: "Beslutet har till syfte att generera flera tillväxtfrämjande effekter för kommunens räkning".

Förvaltningsrätten har nu avgjort målet till Gustav Sandbergs fördel. Visserligen anser domstolen att kommunens stöd kan antas leda till näringslivsfrämjande effekter. Förvaltningsrätten noterar dock att stödet är riktat till ett vinstdrivande aktiebolag som saknar koppling till kommunen. Domstolen skriver: "Förvaltningsrätten anser sammantaget att kommunens stöd får anses utgöra ett individuellt riktat stöd till aktuellt filmbolag. Några synnerliga skäl som medför att stödet ändå ska få lämnas har inte visats föreligga. Kommunen har alltså överskridit sin befogenhet genom det överklagade beslutet. Beslutet ska därför upphävas."

Tidigare har även Region Östergötland beslutat att anslå cirka 3 miljoner kronor till Kallentoft-filmatiseringen.

Domen kan överklagas till kammarrätten inom tre veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!