"Djupandning en jättebra metod"

Djupandningen har verkligen hjälpt till under förlossningen. Det tycker nyblivna mammorna Caroline Irander och Emma Sandin.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2015-04-15 06:50

Båda har gått på Åsa Österbergs förberedande vattengympa där andningstekniken lärs ut. Nu efter förlossningen träffas de återigen för att lära sig babymassage som kan lindra en ond mage och lugna en orolig bebis.

Dagens kurs är just avslutad och flera av de församlade bebisarna ligger och sover lugnt på rygg efter massagen.

Förklara FUR-metoden!

– In genom näsan och ut genom munnen. Som att gå in lite i sig själv. Vid den djupa inandningen tänker man att syret ska nå ända ned till bebisen och livmodern. Vi utandningen ska all slagg ut, säger Emma Sandin.

Vid bukandning är det magen, inte bröstet, som ska röra sig. Magen ska spännas ut rejält vid inandning, för att sedan sjukna ihop vid utandning.

Egentligen är det precis samma teknik som en elitidrottsman använder sig av precis innan han ska prestera på topp.

– När man tränat sig i djupandning är den ett sätt att uppnå lugn och ro. Det gör att rädslorna puffas åt sidan och ersätts av kraft, säger Åsa Österberg.

Om mamman under förlossningen fokuserar på smärtan kommer hon av sig, spänner sig och blir stressad.

– Då gäller det att hitta tillbaka till djupandningen, säger Caroline Irander, som fött tre barn där hon använt sig av FUR-metoden.

Hon behövde bara lustgas under förlossningarna.

– Det handlar om att möta värkarna avslappnad, för att klara av dem, och att ta vara på pauserna mellan dem genom att slappna av, dricka något, eller stå en stund.

Båda har idel positiva minnen av sina förlossningar.

– Det är ett sådant äventyr, säger förstföderskan Emma Sandin. Jag vill föda igen, och igen! Kanske inte just nu, men definitivt fler gånger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!