"Det var bra, jag ska inte sälja den!"

Bilar, smurfar och dockor – i samband med "The art of the brick" fick Linköpingsborna sina gamla leksaker värderade.

Erik Ingare behövde inte lära Hans Værnéus särskilt mycket om leksaksbilar.

Erik Ingare behövde inte lära Hans Værnéus särskilt mycket om leksaksbilar.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2018-05-09 17:00

– Den är lite trasig här i handen, men han har ju varit ute i strid!

Jan Söderholtz visar upp sin G.I. Joe-docka som han burit med sig i en påse. Han fick den av sina kusiner från USA någon gång på 60-talet när han var i 10-årsåldern. Nu har han åkt till Saab Arena för att se om den kan vara värd något.

– Det tror jag väl inte, men det kan vara kul att lära sig något om den, säger han.

Lite längre fram i kön som ringlar sig fram till leksaksexperten Erik Ingare, känd från SVT:s "Antikrundan", står Lukas Andersson. Han agerar ombud för sin mamma som vill få sin samiska docka som hon fått av sin farmor värderad. Han gissar att den kan vara värd runt tjugo kronor.

En leksakssamling som är värd betydligt mer är Hans Værnéus modellbilar. Han driver Museihuset i Vreta Kloster och har sedan starten för 70 år sedan samlat på sig fler än 11 000 bilar till ett uppskattat värde på 15 miljoner kronor.

– När jag började var de inte värda särskilt mycket, då kunde jag köpa bilar billigt eller till och med få dem gratis. Men nu har de stigit i värde enormt, säger han.

Annakarin Olsson har tagit med sig en ovanlig leksak som hon räddade undan från en utrensning hemma. I en förhållandevis helskinnad förpackning ligger en miniatyrflygplats i metall med tillhörande plastflygplan.

– Det är från 50- eller 60-talet och det var min pappas från början. Jag vet absolut ingenting om den men det gör förhoppningsvis han, säger hon och pekar mot Erik Ingares håll.

Han tycker att kartongen är häftigare än själva leksaken och gissar att den skulle kunna gå för runt 800 kronor på en auktion.

Maude Gustafssons lilla Monchhichi-docka har ett skadat öra. En olycka som skedde i samband med att dottern försökte ge den ett örhänge.

– Den här har varit till stor glädje för både min dotter och barnbarnen. Och den sticker ut lite bland alla bilar som folk tagit med sig, säger hon och ser sig omkring.

Men hur gick det då för Jan Söderholtz och hans G.I. Joe?

– 500 kronor. Det tyckte jag var bra, men jag ska inte sälja den!

Maude Gustafsson tog med sig smurfar som hon köpt till sin dotter på 70-talet.
Maude Gustafsson tog med sig smurfar som hon köpt till sin dotter på 70-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!