Det här saknar kocken på länets restauranger

Marcus Andersson, innehavare av titeln länets bästa kock, deltar i en ny stor kocktävling som kan ses "live" av flera tusen människor. Stjärnkocken Alexandra Zazzi ska bedöma maten och välja ut en vinnare.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2016-03-02 07:30

Tävlingen Goda Kocken, som Marcus Andersson gör sig redo för, arrangeras på den kommande matmässan på Elmia i Jönköping. För Marcus Andersson är den nya tävlingen en riktig utmaning. Inte bara för att man lagar mat på en scen mitt på mässgolvet, omringad av många nyfikna besökare, utan också för att man ska laga en trerättersmeny där huvudrätten är vegetarisk. Nytänkande och hållbarhet ska vägas in i bedömningen.

– En kock måste utmana sig själv och anstränga sig för att utveckla sin produkt. Det innebär att man tar ansvar för sin gäst. Den dagen jag inte utmanar mig själv ska jag sluta jobba, säger Marcus Andersson som vi möter i restaurangen Matkulturen i Mjärdevi.

Det är en av tre restauranger som han driver i Linköping. Under hela samtalet är Marcus Andersson upptagen med att göra mackor. Ruccola och rädisor samsas med ost och skinka i baguetter. Han tycker att det är bra med kocktävlingar som ligger i tiden. De ger inspiration och väcker nya tankar hos människor. Marcus Andersson gillar inte samhällets fokus på kött. Det är okej att laga kött, men då ska det vara bra kött och lokalt producerat. Då behövs det bara en liten bit för att få smakbalans och göra en god maträtt. Sådana restauranger finns det i länet, men de är få.

Men han saknar de trender som finns i stora städer, och även i en liten skala i Norrköping, där matlagningen utgår ifrån grönsaker.

– Om man tittar på vilka kockar som är med och tävlar i final och semifinal för Årets kock i Sverige ser man inga östgötar. Här i länet är det bara kött, kött och kött. Men glöm köttet. Utgå från lokala grönsaker eller fisk och variera. Så gör de bästa kockarna i Stockholm, Norrland och Skåne, säger Marcus Andersson.

Han vet vad han ska laga för vegetarisk huvudrätt i tävlingen men vågar inte avslöja det i förväg. Det får bli en överraskning.

Marcus Andersson och hans kockar lagar varje dag minst en vegetarisk maträtt på restaurangen.

– Människor efterfrågar lagad mat utan kött. Det ska inte vara bara sallad. Och vi försöker att inte upprepa rätterna, oavsett om de är med eller utan kött, säger Marcus Andersson.

Visst är han full av självförtroende inför tävlingen men han vet inget om de två andra kockarna som han möter. Må bäste kock vinna, det blir roligt och inspirerande oavsett vem är hans uppfattning. Både tävlingen och mässan arrangeras 8 mars av Mårdskog och Lindkvist Matgrossisten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!