Det glömda Östergötland blir tv

Bara rester av murarna är kvar – men med lite fantasi kan vi föreställa oss hur det såg ut i Skällviks borg år 1287, när biskopen i Linköping var dess ägare. Eller i Munkeboda, nära Norsholm. Sex nya tv-program ska berätta om Det glömda Östergötland.

Utvalda runstenar. Bosse Lindström och Mattias Schönbeck berättar om speciella runstenar, som den i Landeryd.

Utvalda runstenar. Bosse Lindström och Mattias Schönbeck berättar om speciella runstenar, som den i Landeryd.

Foto: Adam Wrafter

Östergötland2016-08-30 17:00

31 augusti sänds det första programmet i 24Corren och 24nt, och det handlar om borgruiner i länet. Runstenar och fornborgar i Östergötland ska också presenteras med Mattias Schönbeck, biträdande länsantikvarie och arkeolog, som guide.

Han har redan tidigare gjort filmer tillsammans med frilansfotografen och producenten Bosse Lindström. Deras skildringar av historiska platser finns att se på länsstyrelsens hemsida: Svaneholms borgruin nära V Harg, Öna i Nykils socken och Göta virke utanför Söderköping.

– Jag jobbar med fornvård, berättar Mattias Schönbeck, och det betyder bland annat att skydda och sköta fornlämningar och fynd – men också att presentera dem. Oftast används med skyltar och foldrar – men så träffade jag Bosse Lindström och fick veta att en broschyr är dyrare än sex minuter film. Det ändrade min inställning.

Bosse och Mattias gjorde film och tittarsiffrorna visar att det var rätt val. Både den svenska, den arabiska och den engelska versionen av länsstyrelsefilmerna är populära.

Och nu är det alltså dags att presentera glömda fornlämningar i Östergötland. De sex avsnitten presenteras i samarbete med NTM-koncernens Teknomedia och visas på onsdagarna i Correns och NT:s tv-kanaler.

Fotnot: Redan under tisdagkvällen går premiäravsnittet att se på Corren.se/24Corren och NT.se/24nt.

Mattias Schönbeck och Bosse Lindström på väg till runstenen i Landeryds kyrkvägg.
Mattias Schönbeck och Bosse Lindström på väg till runstenen i Landeryds kyrkvägg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!