Deras blixtapp blev en succé

"Blixtvakt" har väckt stort intresse i hela landet. "Du kan se i realtid var blixten slår ned", säger Johan Hedblad, vice vd för Linköpingsbolaget Zenon som har utvecklat tjänsten.

Varje månad skickas över en miljon pushnotiser som varnar om blixtnedslag.

Varje månad skickas över en miljon pushnotiser som varnar om blixtnedslag.

Foto: Privat

Linköping2018-08-26 09:00

Företagets Blixtvakt-app har blivit en av de mest nedladdade på App-Store. Tjänsten har i nuläget över 50 000 användare som är aktiva på olika plattformar.

– Det började som en rolig sak. Att titta på var blixtar slår ned i realtid är en häftig visuell upplevelse. Under tiden har också olika branscher både upptäckt och haft nytta av vår app och gett oss respons, säger Adriene Habet, projektledare för tjänsten.

Redaktionen möter Zenons utvecklare på deras kontor i Mjärdevi. Appen Blixvakt har funnits i nästan tre år men den här sommaren har intresset för den exploderat, enligt Johan Hedblad. Appen är gratis, men människor som använder den vänder sig ofta till företaget för att få hjälp och har höga förväntningar på tjänsten. Det är något som företaget gillar stort.

– Vi känner både ansvar och stolthet. Många ringer oss och det är kul, det visar att ett litet företag med små medel kan göra något nyttigt och bra för hela samhället. I somras ringde en skogsägare från Småland och berättade att hon stoppade en skogsbrand på sin mark med hjälp av vår app, berättar Johan Hedblad.

Händelsen uppmärksammades i Småland och appen hyllades av massmedia där. Företaget upptäcker hela tiden nya områden där Blixtvakt kan användas.

– Man kan se blixtnedslag på kartan över hela landet och man kan också välja att få pushnotiser om blixten slår ner inom ett specifikt område där man vistas. Man kan välja flera bevakningsområden då man får information om blixtnedslag på ställen där man till exempel har sin sommarstuga eller sin båt, säger Adriene Habet.

Det är känt att många drar ur elapparater när åskväder närmar sig. Nästa steg i app-utvecklingen kan vara att automatisera koppling mellan blixtnedslag och elen i hushållen.

– Det blixtrar mycket mer än vi tror. Varje månad skickar vi över en miljon pushnotiser som varnar om blixtnedslag. Åskväder orsakar miljonskador varje år och flera försäkringsbolag har visat intresse för tjänsten, säger Adriene Habet.

Zenon är ett IT-konsultföretag med ett 20-tal anställda på kontor i Mjärdevi och i Stockholm. Idén till appen kom när företaget utförde ett uppdrag åt SMHI.

– All data fanns där men informationen var statisk. Vi tänkte att vi med hjälp av modern teknik kunde skapa något nytt och vi hade tålamod att driva vår idé vidare, säger Johan Hedblad.

Johan Hedblad, André Andersson och Adriene Habet gillar den visuella upplevelsen med att titta på blixtnedslag.  Men Johan och Adriene vill också veta om blixten ska slå ned i Viggeby där deras båtar finns.
Johan Hedblad, André Andersson och Adriene Habet gillar den visuella upplevelsen med att titta på blixtnedslag. Men Johan och Adriene vill också veta om blixten ska slå ned i Viggeby där deras båtar finns.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!