De tar över äldreboendet efter Attendo

Åleryds äldreboende är tillbaka i kommunal drift efter att i sex år drivits av Attendo.

Åleryd är tillbaka i kommunal drift efter att i sex år har drivits av Attendo

Åleryd är tillbaka i kommunal drift efter att i sex år har drivits av Attendo

Foto: Åke Karlsson

Linköping2016-12-13 10:25

Skälet till att kommunen är tillbaka på Åleryd igen efter sex år är att Attendos avtal har gått ut. Äldrenämnden beslutade att inte upphandla driften och gav ett verksamhetsuppdrag till den kommunala organisationen Leanlink.

Just nu handlar en stor del av övertagandet om att hitta personal. Enligt Leanlinks direktör, Per Petersén, har det varit svårt att planera för personal i förtid.

– Hur många av personalen som går över till oss vet vi egentligen först när vi står där första dagen, säger han.

I den intresseförfrågan som Leanlink skickade ut till personalen inför övergången, svarade en handfull att de valde att fortsätta sin anställning hos Attendo, de flesta valde att stanna på Åleryd. Något som Hannes Kataja, kommunikationsansvarig på Attendo bekräftar.

– Det brukar vara så att de flesta stannar kvar på sin arbetsplats och så har det varit också i det här fallet. Några valde dock att följa med oss till andra arbetsplatser i Linköping.

Även om de flesta följde med över till Leanlink så räcker inte bemanningen, konstaterar Camilla Scharff affärsområdeschef på Leanlink.

– Vi vet vilken bemanning vi tog över första december och vi vet vilken bemanning vi har räknat med. I det pusslet ser vi att personalen inte räcker till, säger hon.

Att rekrytera omsorgspersonal är inte är helt lätt. Bristen på undersköterskor är skriande och Camilla Scharff, ser ingen snabb lösning på problemet.

– Det här är vår absolut största utmaning, säger hon. De lösningar som finns – som kompletterande utbildningar – är på längre sikt.

Grundproblemet, enligt Camilla Scharff är att det är få ungdomar som söker sig till omvårdnadsprogrammet på gymnasiet. Ett annat problem är att US, som tidigare inte anställde undersköterskor nu gör det. Fler konkurrerar därmed om personalen som blir färre.

Attendo tog över Åleryd – som tidigare drivits i kommunal regi – hösten 2010, efter en så kallad kvalitetsupphandling. Bland annat skulle maten vara lagad på stället och personalen fler än tidigare. Dåvarande ordförande i äldrenämnden, Jan Willy Andersson (KD), lovade att boendet skulle ha en högre bemanning än den någonsin haft.

Under de sex år som Attendo drivit Åleryd har klagomålen varit återkommande. Sommaren 2014 gjorde kommunens kvalitets- och utvärderingskontor en serie kontroller – efter att personalen slagit larm – som visade att bemanningen gick att ifrågasätta.

Vite utdömdes till slut, men inte för dålig bemanning utan för brist på egentid och promenader. När det gäller bemanningen kom företaget i sista stund in med uppgifter om att man hade en så kallad servicegrupp med personal och det förändrade bemanningsbilden.

Efter sex år i privat drift är nu Åleryd tillbaka i kommunens verksamhet.
Efter sex år i privat drift är nu Åleryd tillbaka i kommunens verksamhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!