Därför syns Alfons på stationen

För barnen som passerar Linköpings centralstation kommer det nog inte göra så mycket om tågen blir försenade framöver. Då blir det mer tid för lek i den nya Alfons Åberg-hörnan.

Sagofiguren Alfons Åberg har tagit steget in i vänthallen på Linköpings centralstation för att roa de yngsta tågresenärerna.

Sagofiguren Alfons Åberg har tagit steget in i vänthallen på Linköpings centralstation för att roa de yngsta tågresenärerna.

Foto: Annica Hesser

Linköping2018-10-04 16:39

På torsdagen var det invigning av konceptet “Res med Alfons Åberg”. Det firades med sedvanlig bandklippning och i saxarna höll barn från förskolan Trähästen i Johannelund.

Den färgglada lekhörnan huserar i SJ:s tidigare kundcenter. Väggarna är målade i ljusblått med bilder från böckerna om den välkände sagofiguren Alfons Åberg av författaren Gunilla Bergström. I ena änden finns ett litet tåg som ser ut att köra ut ur en tunnel. Förskolebarnen som invigt lekhörnan trängs för att få plats.

– Bilen har varit roligast, säger Iris Wiman, tre år och pekar på det som i själva verket ska vara loket.

Bakom satsningen står bland andra det statliga bolaget Jernhusen som äger drygt 150 stationsbyggnader och andra fastigheter längs den svenska järnvägen.

– Barnen ska ha roligt och se fram mot sin resa. Alfons är en folklig och kul typ, barnen känner igen honom och han står för många bra värderingar, säger Cecilia Granath, pressansvarig.

Linköpings centralstation är en av sju stationer som har valts ut för konceptet. I grannstaden Norrköping finns den första och största lekhörnan som invigdes i början på året. Det är företaget Bok-Makaren som upplåter rätten att arbeta med Alfonstemat. På plats i Linköping finns representanten Elisabet Granlund:

– Alla berättelser om Alfons handlar om hans vardag och saker som han gör med kompisar och pappa. I böckerna har han inte åkt tåg, men han leker väldigt mycket med tåg.

Med Alfonskonceptet ska barnen få möjlighet att mötas mellan fantasi och verklighet. Ytan erbjuder barnen flera olika lekredskap och spel. Tvärsöver rummet finns "Alfons hus" med en biljettlucka och i kassan står Märta Rothman, tre år.

Vad kostar en biljett till Stockholm? frågar jag.

– Tio kronor, säger hon och sträcker ut en biljett som är gjord av det avklippta invigningsbandet i silver.

Därefter är det dags för saft och gofika.

Gunilla Bergström har skrivit 26 böcker om Alfons Åberg, den första kom 1972 och heter God natt, Alfons Åberg. Alfons bor tillsammans med sin pappa Bertil i en förort och är en glad och busig kille men kan också bli svartsjuk, arg och spörkrädd. Som många andra kids hänger även Alfons Åberg på sociala medier och honom hittar du på Facebook (Alfons Åberg), Instagram (@alfonofficiell) och Twitter (@alfonsaberg).

Till tåget behövdes en biljett som bestod av en bit avklippt invigningsband som hålls av Eddie Chandler, till höger: Jonathan Andrén.
Till tåget behövdes en biljett som bestod av en bit avklippt invigningsband som hålls av Eddie Chandler, till höger: Jonathan Andrén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!