Därför stinker det i staden

Känner du att det luktar ruttna ägg i Linköping? Du har helt rätt, men problemet är övergående.

Här kommer lakvattnet ut i dammen. Magnus Hammar visar .

Här kommer lakvattnet ut i dammen. Magnus Hammar visar .

Foto: Tord Olsson

Linköping2014-12-02 14:34

Mellan Gärstadverkens höga glashus, som heter panna 4, och motorvägen finns två stora dammar för lakvattenbehandling. Lakvatten är vätska som rinner ur avfall som ligger på deponi. Vattnet i sig ska trots stora mängder inte lukta alls. Det är svavelvätet som luktar. Och att det blivit så nu är inte helt utrett. Men när syret försvinner ur vattnet blir det svavelväte som luktar ruttna ägg.

– Kanske är potten fylld i dammen och möjligen har det varma vädret också bidragit, säger Magnus Hammar, miljöingenjör som jobbar med bland annat sopor på Tekniska verken.

Lukten är inte farlig i så låga koncentrationer som det handlar om men inte särskilt trevlig heller. Men det pågår en lösning på problemet. Redan nu finns ett luftaggregat monterat i lakvattendammen. Med hjälp av ett turbinhjul blåser det luft på vattenspegeln. På så sätt kommer syre ner i vattnet och gör blandningen tillräckligt bra för att stoppa stanken.

– Fyra till ska sättas dit innan det är riktigt bra, säger Magnus Hammar.

Innan det hela kan bli klart krävs dragning av el ner mot dammen. Elen driver aggregaten som tillsätter luft i vattnet.

– Det tar någon vecka att dra el och att montera luftarna. Därefter kanske det går ytterligare ett par veckor innan vattnet är tillräckligt syresatt för att lukten ska försvinna, säger Magnus Hammar.

Om stanken drar in över centrala Linköping är helt beroende av vindriktning och fuktighet i luften. Det som luktar väldigt illa en dag kan vara helt borta nästa.

Magnus Hammar blickar ut över lakvattendammen där problemet finns.
Magnus Hammar blickar ut över lakvattendammen där problemet finns.
Lakvatten

Lakvatten är vatten, ofta från nederbörd, som passerar genom en deponi av till exempel hushållsavfall. Lakvattnet är ofta förorenat, till exempel av tungmetaller och salter. Nedanför soptippen bildas ofta en s.k. laksjö. Vattnets giftighet beror till stor del på hur stor vattenlöslighet ämnena i deponin har.

Källa: Wikepedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!