Därför lyser det på dagen

Den uppmärksamma Linköpingsbon kanske har observerat att delar av gatubelysningen i staden har lyst med full kraft – mitt på dagen. Men Tekniska verken har inte gjort ett misstag. Det finns en rimlig förklaring.

"Lumos!". Vid Sankt Larskyrkan var lamporna i full gång under torsdagsförmiddagen.

"Lumos!". Vid Sankt Larskyrkan var lamporna i full gång under torsdagsförmiddagen.

Foto: Marc Skogelin

Linköping2017-08-03 14:30

I Linköping finns det närmare 40 000 gatulampor. De lyser vanligtvis på kvällarna och allra flitigast om vintern. Därför är det många som har lyft på ögonbrynen när man har kunnat beskåda hur en del av lamporna under sommaren har varit igång mitt på dagen.

Anna Oldbring Jonsson vid Tekniska verken berättar att allt är i sin ordning.

– Det är en lampinspektion som pågår nu, därför är det vissa delar av gatubelysningen som är igång under dagen, säger hon.

Att man gör det under sommaren beror på att man vill hinna byta ut de lampor som är trasiga innan hösten återigen bäddar in Linköping i sitt mörker. Inspektörer från Tekniska verken är nu därför i full gång med att ersätta de odugliga lamporna med nya.

– Vi tänder upp några lampor i taget och släcker dem efter att inspektörerna har hunnit titta till dem och åtgärda eventuella fel, säger Anna Oldbring Jonsson.

Mystiskt. Många lampor lyser trots att det är ljust ute.
Mystiskt. Många lampor lyser trots att det är ljust ute.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!