"Dags att skaffa svenskt pass"

Linköpingsbor med rötterna i London är chockade efter att Storbritannien har röstat för att lämna EU. "Dags att skaffa svenskt pass", säger Linköpingsbon och komikern från London, Ben Kersley.

Rebecca Beganovic och Joe Jacksson.

Rebecca Beganovic och Joe Jacksson.

Foto:

Linköping2016-06-24 16:00

Videon är inte längre tillgänglig

Ben Kersley, 42, är född och uppvuxen i London, men för tio år sedan flyttade han till Linköping. Han röstade från Linköping via posten för att Storbritannien ska stanna kvar i EU. När Corren ringer honom är han på väg att fira midsommar med familjen.

– Jag är chockad. Jag åker ofta till England men ingen i min vänkrets ville att vi skulle lämna EU. Mina vänner bor dock i stora städer, de är yngre, under 50 år i alla fall, och de är utbildade. Storbritannien är ett splitrat land. Äldre utanför stora städer vill inte samma sak som vi från London, säger Ben Kersley.

För honom är det mest oroande att ingen vet vad som kommer att hända nu i Storbritannien.

– Ingen politiker har sagt hur utträde ur EU ska gå till. Brexit är ett extremt olyckligt sätt att visa sitt missnöje med EU. Som att använda en bössa för att ta bort en fluga från ansiktet, säger Ben Kersley.

Han har sitt brittiska pass och har aldrig sett någon fördel med att ha dubbelt medborgarskap. Förrän nu.

– Jag ska ansöka om svenskt medborgarskap. Det är dags att skaffa svenskt pass, säger Ben Kersley.

Rebecca Beganovic, 30, är hemkommen från London där hon bodde två år och jobbade på en webbyrå. Både hon och hennes brittiske sambo Joe Jacksson, 29, är förvånade över folkomröstningens resultat.

– Jag trodde verkligen inte att Storbritannien skulle rösta så här. Min känsla var att London ville stanna kvar i EU. Och det var ju rätt. London röstade för att stanna kvar. Men vi i London visste inte hur människor som bor utanför London tänkte rösta. Det var de som vann, säger Rebecca Beganovic.

Hon har skaffat sig ett job i Motala och hennes sambo pluggar svenska. De har inte funderat så mycket om framtiden men det känns inte så aktuellt att flytta tillbaka till London.

– Det var roligt i London, men vi bestämde för att komma till Linköping för fyra månader sedan och bo här just nu. Vi har inte tänkt så mycket på var vi ska bo senare. Men det känns ännu mindre aktuellt att flytta tillbaka till London.

I London bor 100 000 svenskar och det finns drygt 1 000 svenska företag. Det är ingen som vet hur de kommer att påverkas av Brexit.

Ben Kersley
Ben Kersley
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!