Cosplayparaden hamnade i centrum

Stadens gator fylldes av spännande varelser och färgglada karaktärer när NärCons årliga parad tågade genom stan.

Foto: Daniel Bennelid

Linköping2015-07-24 20:58

Nytt för i år är att den årliga cosplayparaden letar sig hela vägen in till centrum. Förra året nådde paraden bara fram till Gamla Linköping innan den vände. Detta år går de fantasifulla figurerna hela vägen in till Stora torget.

– Då cosplayfestivalen växer med antal besökare för varje år så gör det också att antalet intresserade av att vara med i paraden ökar. Då blir det också roligare att gå en liten längre sträcka och visa upp sig, säger Rasmus Cedergren, ideell arrangör och ledare för paraden.

Ett hundratal fantasifigurer paraderar sträckan från festivalområdet Campus Valla fram till Stora torget. Vid Johannesborgsparken tas en kort paus för att låta deltagarna få vila och dricka lite.

– Många kostymer är väldigt varma, men alla verkar ha tyckt att det var roligt. Det stod människor överallt längs med hela vägen som fotade. Det var rätt ballt, säger Rasmus Cedergren.

Framför Stadshuset där paraden tågar förbi har Ulla-Stina Eskilsson och Börje Edvardsson parkerat sig för att ta del av eventet.

– Vi bor väldigt nära, men det är första gången vi ser paraden, säger Ulla-Stina Eskilsson. Det är väldigt roligt att det händer något i Linköping under sommaren. Det här var ju väldigt fräckt att se hur de klär ut sig och vilken fantasi de har.

– Ja det här var ju väldigt städat och trevligt. Jag tror sjörövaren och Snövit är favoriterna än så länge. Vi kommer definitivt titta flera år om vi är hemma, säger Börje Edvardsson.

För paraddeltagarna väntar det vätskepåfyllning och mingel framme vid Stora torget. Tanken är att alla Linköpingsbor som vill och är intresserade ska kunna prata med de olika karaktärerna. Två gigantiska svärd sticker upp ur folkmassan. Det är Linköpingskillarna Justus Sörman och Viktor Kierkegaard som visar upp sina självgjorda kostymer.

– Jag gestaltar Zabuza Momochi från mangan Naruto, säger Justus Sörman och svänger sitt svärd. Jag tillverkade svärdet av byggfrigolit. Det är jättelätt, jag tror det väger max 700 gram.

– Mitt svärd väger kanske 13 kilo, säger Viktor Kierkegaard som föreställer Cloud Strife från spelet Final fantasy. Det är gjort av en gammal garderobsdörr. Men jag har fäst magneter både på svärdet och tröjan så jag kan bära det på ryggen utan problem.

De är båda rutinerade paradtågare som varit med i NärCons parad tidigare år.

– Förra året gick vi bara fram till Gamla Linköping innan vi vände. Det kanske var bra för då var det riktigt varmt. Men det är kul gå hela vägen in till city och visa upp sig. Förhoppningsvis blir vi ännu fler nästa år, säger Justus Sörman.

– Det var soligt och varmt nu med. Jag har på mig helsvart, stickat, peruk och läderhandskar så det blir rätt varmt efter ett tag. Det är tur att det nästan bara är nedför från campus och hit, säger Viktor Kierkegaard.

Bussar anländer för att ta med sig paraddeltagarna tillbaka till festivalområdet.

– Nästa år slår vi på en större trumma och siktar på att bli över 1 000 deltagare i paraden, säger Sindre Lind, projektkoordinator för festivalen. Då ska vi marknadsföra paraden mer på själva festivalområdet. Vi kanske satsar mer på musik och stänger av vissa gator. Det vore kul att göra paraden mer "paradig". Vi vill visa upp att vi finns och att vi är en festival att räkna med. Vi är ju ändå 8 000 personer borta på campus. Vi vill framförallt ge tillbaka till staden som låtit oss arrangera festivalen så många år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!