Centerns partiledare: Danielsson bröt mot reglerna

Att Staffan Danielsson går emot partilinjen i flyktingfrågan har ingen betydelse. Däremot att han brutit mot partiets regler, säger Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson till Corren angående att riksdagsledamoten tillfälligt stängts av från flyktingdiskussionerna.

Staffan Danielsson.

Staffan Danielsson.

Foto: HENRIK MONTGOMERY

Linköping2015-11-12 11:52

I går eftermiddag fick centerpartistiska riksdagsledamoten Staffan Danielsson från Linköping veta att han hädanefter inte kommer att få ta del av information kring de förhandlingar partiet för med regering och övriga allianspartier om flyktingsituationen. Beskedet kom från partiets gruppledare och vikarierande partiledare Anders W Jonsson.

I ett långt och upprört blogginlägg, publicerat på torsdagsmorgonen, fördömer Staffan Danielsson att han blivit avstängd från riksdagsgruppens möten.

När Corren når Anders W Jonsson på torsdagsförmiddagen vill han inte gå in på detaljer, men hävdar att Danielsson brutit mot de spelregler som Centerpartiets 22 riksdagsledamöter gemensamt beslutat om.

– Staffan har brutit mot dessa överenskommelser, och då har jag sagt att i just denna känsliga diskussion där vi förhandlar med regeringen så väljer jag att inte ge information till Staffan, säger Anders W Jonsson.

På vilket sätt skadar det att Staffan Danielsson är med och diskuterar detta, även om han har annan åsikt än partilinjen?

– Det handlar inte om hans åsikter, utan om hur han förhåller sig till överenskommelser vi gjort gemensamt. De går att ändra, men han kan inte själv bestämma vilka punkter man inte tänker hålla.

Enligt Staffan Danielsson handlar regelbrottet om att han trampat in på partiets migrationstalesperson Johanna Jönssons område, och framför allt tackat ja till en tv-debatt om åldersbestämmande av ensamkommande barn och ungdomar. En fråga där Danielsson länge hävdat att för många som är över 18 år klassas som under 18.

Men Anders W Jonsson vill inte kommentera exakt på vilket sätt Staffan Danielsson brutit mot partireglerna.

– Jag vill inte i detalj gå in på vad det handlar om, säger han.

Men om det inte handlar om att han stör diskussionen är detta alltså mer att betrakta som ett straff?

– Nej. Han är helt fri att uttrycka sin åsikt, men just information i en fråga som är på högkant i svensk politik ... När Staffan inte respekterar våra gemensamma förhållningsregler väljer jag att inte delge honom all information om förhandlingarna.

Anders W Jonsson påpekar att det inte handlar om migrationspolitiken generellt, utan bara den just nu pågående förhandlingssituationen kring den svenska flyktingmottagningen.

– Just nu är det den hetaste politiska frågan i Sverige, där vi dessutom just har nått en bred överenskommelse mellan Alliansen och regeringen. Periodvis kommer vi att vara i ett känsligt förhandlingsläge, och då väljer jag att inte ge Staffan all information. Policyn annars är att alla får väldigt mycket information, men nu gör jag ett undantag.

Hur ser du på att Staffan Danielssons restriktiva syn i flyktingfrågan är så skild från partilinjen?

– I Centerpartiet har vi 22 ledamöter som alla har skarpt särskiljda åsikter i en rad olika frågor. Det handlar inte om Staffan Danielssons åsikt.

Anders W Jonsson.
Anders W Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!