Den 27 oktober tillkännagav Saab att Brasilien skrivit på ett avtal som innebär att det svenska företaget ska leverera 36 Gripen NG till Brasilien fram till och med 2024. Femton av planen ska enligt kontraktet slutmonteras i Brasilien. Ordervärdet uppgår till 39,3 miljarder kronor, vilket gör exportaffären till den hittills största i Saabs historia.

Det har tidigare figurerat uppgifter om att beställningen av 36 plan bara utgör det första steget i moderniseringen av det brasilianska flygvapnet. Tidningen O Globo i Rio de Janeiro har uppgett att det brasilianska försvarsministeriet har planer på att skaffa sammanlagt 100 nya stridsflygplan fram till 2028.

Landet har redan låtit pensionera sina franska stridsflygplan av typen Mirage 2000 och snart faller även landets övriga stridsflygplan, Northrop F-5EM och Alenia/Embraer A-1, för åldersstrecket.
På tisdagen ska en företrädare för det brasilianska flygvapnet ha uppgett för Flightglobal att avsikten är att Brasilien ska köpa totalt 108 en- och tvåsitsiga Gripenplan. Upp till 80 procent av tillverkningen ska ske i köparlandet. Uppgiften kom under International Fighter Conference i London.

– År 2007 genomförde vi en förstudie för att undersöka framtida scenarier och kom fram till det slutgiltiga antalet baserat på framtida krav, säger källan enligt Flightglobal.
Enligt källan, som beskrivs som "en ledande" företrädare för flygvapnet, ska de 108 planen levereras i tre omgångar. Det är inte känt om Brasilien även har för avsikt att beställa en version av stridsflygplanet – kallad Sea Gripen eller Gripen M –  som har förmåga att starta och landa på landets hangarfartyg, Sao Paulo. 
Corren har utan framgång sökt företrädare för Saab för en kommentar.