Välkommen till Linköping!

Härom veckan stod det klart: över 100 brasilianska ingenjörer flyttar nästa år till Linköping för att lära sig bygga Gripen. De måste så klart välkomnas. Correns bidrag är en guide till Linköping.

Fyllekäket är en kär vän för många. På Burger King en lördagsnatt är beviset tydligt värre. BildER: Helena Törnqvist

Fyllekäket är en kär vän för många. På Burger King en lördagsnatt är beviset tydligt värre. BildER: Helena Törnqvist

Foto: Carolina Byrmo

Linköping2014-10-17 09:30

Staden: Om Stockholm är Sveriges Sao Paolo och Göteborg Sveriges Rio de Janeiro så kan man säga att Linköping är Sveriges Belo Horizonte. Bara med några miljoner färre invånare och en snittemperatur sådär 20 grader lägre.

Klimatet: Det är kallt. Ibland regnar det.

Styre: Vi har nyligen haft kommunval i Linköping, och det blev ännu mer jämnt än i det pågående presidentvalet i Brasilien. Linköpings svar på Aécio Neves, den dynamiske högermannen Paul Lindvall, fick sluta. I stället blev det comeback för Lena Micko, som är lite mer av en Linköpings Dilma Rousseff. Och precis som för Marina Silva blev valet en besvikelse för stadens ledande miljöpolitiker Nils Hillerbrand.

Fotboll: Maracanã, Mineirão och Castelão i all ära. Här har vi det svängiga namnet Linköpings arena. Huvudarena för stadens fotbollsstolthet LFC – precis som seleção ett gäng smidiga bolltrollare som glädjer publiken med sin Jogo Bonito men sällan når ända fram.

För tillfället befolkas laget främst av svenskar och andra nordbor, men mittfältarna Claudia Neto och Jéssica da Silva kan i alla fall prata portugisiska.

Mat: Linköpings nationalrätt är kebabtallrik. Ett tunnskuret kött av okänt ursprung som träs upp på ett snurrande spett och därifrån hyvlas ner på en tallrik ihop med isbergssallad, gurka, tomat, lök och eventuellt pepperoni. På tallriken finns också vit och/eller röd sås samt ris och/eller pommes. Lite som feijoada, fast ändå verkligen inte. Efterrätten äts på Bosses glassbar.

Shopping: Det sker i Ikanohuset. Där finns allt man behöver för att bygga sig ett funktionellt, svenskt hem. Ikea, Willys, Kjell & Co och Ossis klack & nyckelbar.

Uteliv: Ågatan är Linköpings Sambódromo, men med lite mindre samba och lite mer annan sorts dans. Det går att få en caipirinha, men vill ni smälta in i mängden ska ni beställa Linköpings nationaldryck – ”en stor stark”.

Sol och bad: Linköping har inget Copacabana eller Ipanema, men vi har Tinnerbäcksbadet (i folkmun ”Tinnis”). Det är en av Europas största låtsassjöar. Det går att spela beachvolley.

Andra sevärdheter: Flygvapenmuseum bör vara intressant. Där kan man se gamla flygplan som Saab exporterat till krigshärdar världen över. Linköpings svar på Cristo Redentor heter Folke Filbyter och står på Stora torget. Vi har också vårt eget Iguaçu – Vallaskogen – som ligger på bekvämt avstånd från centrum.

Litteratur: Linköpings svar på Paolo Coelho är Mons Kallentoft. Men framför allt har staden bidragit med Sveriges två främsta barnboksförfattare: Ingelin Angerborn och Martin Widmark är för svenska barn vad Lygia Bojunga och Ana Maria Machado borde vara för brasilianska barn.

Musik: Sveriges svar på Gilberto Gil heter Lars Winnerbäck och kommer från Linköping. Han har komponerat många visor om sin hembygd: om brudarna i Berga, röken från Tekniska verken och glädjen i att ha kommit över en nyrenoverad trea hos det kommunala bostadsbolaget. Till skillnad från Gil har han dock inte fått vare sig Polarpriset eller blivit utsedd till kulturminister. Ännu.

Religion: I Linköping tror man på LHC. För tillbedjan samlas man i Saab (!) Arena en kväll eller eftermiddag i veckan för ödmjuk tillbedjan av LHC:s apostlar Magnus Johansson, Jakub Vrana och Broc Little. Oftast ber man bönerna ”Cluben (klapp klapp)”, ”Vi älskar Cluben” eller ”Cluben LHC, shalalalala”.

Katolska kyrkan finns också, på Teatergatan, men där har de inte öl.

Ordlista

Impossível – Bovägga

Preguiçoso – Dräller

Ele vai trabalhar – Dä oer sche

Maldito – För tjyvingen/tjääern

Louco – Gaar’n

Fazer – Gör’t

Acalme-se – Härte ner

Remova – Ta dän

Ugh – Uschaan

O que você faz? – Va styr du mä?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!