Barackstriden: "Vi har gjort en miss"

De byggbaracker som ställdes upp bara några meter från Stångåstadens lägenheter i Folkets park ska inte fortsätta stå så nära hyresgästerna.

Kerstin Schildt är en av de glada hyresgästerna idag.

Kerstin Schildt är en av de glada hyresgästerna idag.

Foto: Adam Wrafter

Linköping2016-11-11 20:40

Corren skrev att de boende i Stångåstadens 28 lägenheter på Göstringsgatan 3 protesterade mot placeringen av ett tiotal byggbaracker utanför deras fönster. Det var Skanska, som bygger bostäder åt HSB i Linköpings Folkets park, som ställde upp barackerna.

Nytt besked

Efter att hyresgästerna har framfört sina klagomål till alla inblandade parter kom i veckan ett nytt besked. Som gladde hyresgästerna.

– Vi hade ett möte och fick veta att byggbarackerna ska flyttas och bara bestå av en våning. Det var just det vi önskade. Vi vet att byggbodarna måste finnas medan det byggs i Folkets park. Men dessa behöver inte stå så nära vårt hus och vara så höga, säger Gunnel Peterson, en av de boende på Göstringsgatan.

Fredrik Hemmingberg, projektledare på HSB, beklagar att det blev som det blev och att hyresgästerna drabbades. Kommunen som äger bostadsbolaget Stångåstaden krävde också en flytt. Tanken är nu att byggbarackerna ska flyttas fem meter bort från den nuvarande platsen, mot den centrala delen av parken, och begränsas till ett plan.

– Vi har gjort en miss. Och nu vill vi göra allt rätt. Jag har lämnat in en ansökan om tillfälligt bygglov för byggbodarna hos kommunen. Just det här området där bodarna står ägs av flera fastighetsägare, bland annat Stångåstaden, och det är punktprickad mark. Det betyder att man inte får bygga på den fastigheten. Våra baracker står där tillfälligt, säger Fredrik Hemmingberg.

Om två veckor

Går allt utan problem kommer kommunen att bevilja bygglovet inom två veckor och då kan barackerna flyttas.

Sedan hösten 2015 finns det ett domstolsbeslut där Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) konstaterar att byggbodar inte alltid ingår i ett meddelat bygglov till fastigheten som byggs. Men enligt MÖD måste frågan avgöras från fall till fall utifrån hur länge byggbodarna ska vara uppställda. Bodarna i det aktuella fallet var tänkta att stå i 1,5 år och då ansåg MÖD att de utgör bygglovspliktiga byggnader och att man måste ansöka om tillfälligt bygglov.

Detta domstolsbeslut är känt i Linköpings kommun men det påverkar inte kommunens sätt att bevilja bygglov. Har ett företag fått bygglov för att bygga på en fastighet innefattar det även byggbodarna. Men om man vill sätta upp byggbodar på en annan fastighet är man skyldig att ansöka om tillfälligt bygglov.

Glädjebesked. Byggbarackerna utanför Stångåstadens lägenheter på Göstringsgatan 3 ska flyttas.
Glädjebesked. Byggbarackerna utanför Stångåstadens lägenheter på Göstringsgatan 3 ska flyttas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!