Asiatiskt intresse för Gripen-plan

Den indiska marinen visar intresse för en version av Gripen som kan starta och landa från hangarfartyg. Enligt Flight Global kan det handla om 57 stridsflygplan.

Hangarfartyg. Saab har utvecklat en version av Gripen som går under namnet Sea Gripen.

Hangarfartyg. Saab har utvecklat en version av Gripen som går under namnet Sea Gripen.

Foto: Saab

Linköping2018-02-08 07:00

Indien står i begrepp att beställa 120 enmotoriga stridsflygplan. Kampen om att ta hem ordern står mellan Saab och amerikanska Lockheed Martin. Saab erbjuder den senaste versionen av Gripen – den så kallade E/F-versionen som nu genomgår tester i Linköping. Lockheed Martin erbjuder F-16.

Flight Global uppger nu att Indien även undersöker möjligheten att anskaffa stridsflygplan som kan starta och landa på hangarfartyg. Enligt tidskriften vill marinen köpa 57 stridsflygplan som ska ersätta landets rysktillverkade stridsflygplan av typ Su-30.

I samarbete med brittiska experter har Saab utvecklat en version av Gripen som går under namnet Sea Gripen. Enligt Flight Global är Sea Gripen en utvecklad version av nya Gripen E. Saab uppges ha lämnat information om planet till den indiska marinen. Det är ännu oklart när den indiska regeringen kan fatta ett beslut i frågan.

Saab har tidigare haft vissa förhoppningar om att även sälja Sea Gripen till Brasilien. De förhoppningarna grusades dock när det sydamerikanska landet bestämde sig för att skrota hangarfartyget Sao Paulo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!