Släppta restriktioner lyfter hotell och restauranger

En månad utan restriktioner har lyft hotell- och restaurangbranschen. Den närmar sig samma läge som före pandemin. För Linköpings del fortsätter sommarfesten lite i oktober också.

Roshan Malalatunga, hotelldirektör och ordförande Linköpings hotellförening

Roshan Malalatunga, hotelldirektör och ordförande Linköpings hotellförening

Foto: Pelle Johansson

Linköping2021-11-04 17:40

Under oktober inbringade hotell- och restaurangbranchen utanför Stockholm över en miljard kronor, enligt Stockholms Handelskammare. Det är bara sju procent mindre än samma månad 2019.

Linköping hade en fantastisk sommar för stadens hotell, stugor och vandrarhem när antalet gästnätter slog nytt rekord för sommarens tre månader. 193 006 gästnätter registrerades i Linköping. Det är fyra procent mer, eller 7 548 fler gästnätter, jämfört med 2019 då Linköping hade sin tidigare rekordsommar.

Roshan Malalatunga är hotelldirektör och ordförande i Linköpings hotellförening. Han är glad över att restriktionerna släpptes.

– Vi är så glada för att många kunder har slutat jobba hemifrån, de har börjat åka på konferenser och äta ute. Jag kan inte kommentera några enstaka Scandic-hotell, men Linköping är som mini-Sverige. I oktober ligger beläggningsgraden för hela Scandic på cirka 58 procent och vi väntar oss en ökning i november till 60 procent, säger Malalatunga.

Scandics konferensverksamhet återhämtar sig också och ligger på 70 procent av 2019 års nivå.

Under pandemin har tusentals personer lämnat branschen och många hotell och restauranger har svårt att hitta personal. Men enligt Malalatunga är Scandic i Linköping inte lika hårt drabbade.

– Det hjälper inte att klaga, det gäller att jobba långsiktigt med personalfrågan. Vi engagerar oss i utbildningar, erbjuder praktikplatser och då får vi också personal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!