Räkna med köer – nu ska vägen byggas om

Snart inleds nästa etapp på riksväg 35 mellan Linköping och Åtvidaberg. Åtta kilometer ska breddas och förses med mitträcke.

I ett och ett halvt år framöver blir det vägarbeten mellan Björkåkla och Sandtorpet. Ännu en etapp är planerad, fram till Rösten.

I ett och ett halvt år framöver blir det vägarbeten mellan Björkåkla och Sandtorpet. Ännu en etapp är planerad, fram till Rösten.

Foto: Åke Alvin, Trafikverket

Linköping2021-04-07 08:00

Riksväg 35 är en hårt trafikerad väg som används av många pendlare. Trafikverket har konstaterat att vägstandarden är för låg och ambitionen är att bygga om den till mötesfri 2+1-väg.

För ett år sedan var den första etappen klar, från Hackefors i Linköping fram till Björkåkla.

Nu är det dags för nästa etapp, en sträcka på åtta kilometer mellan Sandtorpet och Björkåkla. Arbetena utförs av Peab, preliminärt med start vecka 17. Planen är att bygga söderifrån, från Sandtorpet, och det hela ska vara klart i oktober 2022.

Trafikverket varnar för stor trafikpåverkan under byggtiden. Tidvis kan det bli aktuellt med trafiksignaler och Trafikverket vädjar om att undvika rusningstid om det går.

undefined
Nu börjar arbetet med att bygga om den blåmarkerade sträckan. Cykelväg byggs fram till Vårdsbergs kors.

Förutom breddning och mitträcke ska vägen förstärkas. Dessutom ska åtta så kallade vändöglor göras i korsningar för att undvika farliga vänstersvängar.

Cykelvägen, som idag slutar vid Björkåkla, ska förlängas fram till Vårdsbergs kors.

Den tredje och sista etappen i Trafikverkets planering sträcker sig förbi Grebo fram till Rösten. En fortsättning till Åtvidaberg diskuteras, men är ännu inte beslutad.

undefined
Riksväg 35 mellan Linköping och Åtvidaberg är en olycksdrabbad väg. Mitträcken ska göra den säkrare.

För ett år sedan sänktes hastighetsgränsen på riksväg 35 från 90 till 80 kilometer i timmen. På de delar som byggs om till mötesfri väg blir gränsen 100 kilometer i timmen. 

Enligt Trafikverket är mötesfria vägar ett av de effektivaste sätten att undvika allvarliga olyckor. Mitträcken räddar cirka 65 liv varje år, enligt myndigheten, 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!