Polismördare får inte sitta på öppen anstalt

48-årige Jackie Arklöv, som dömts för polismorden i Malexander, får inte avtjäna sitt straff på en öppen anstalt. Det har en domstol kommit fram till.

Jackie Arklöv erkände efter rättegångarna att det var han som avlossade de dödande skotten mot poliserna i Malexander.

Jackie Arklöv erkände efter rättegångarna att det var han som avlossade de dödande skotten mot poliserna i Malexander.

Foto: Öst Media

Linköping2021-07-02 08:00

Jackie Arklöv dömdes år 2000 till livstids fängelse för inblandning i polismorden i Malexander. Sex år senare dömdes han även för folkrättsbrott och domstolen bestämde att livstidsstraffet skulle avse även detta brott.

Jackie Arklöv är placerad på en anstalt med säkerhetsklass 2 och har ansökt om ändring av sina särskilda villkor så att han istället kan bli placerad på en anstalt med säkerhetsklass 3. Förvaltningsrätten i Umeå har nu dock avslagit 48-åringens överklagande. 

Jackie Arklövs särskilda villkor omprövades senast våren 2020 – utan ändring. Så sent som i oktober 2020 fick han avslag på sin begäran om att få sitt straff tidsbestämt. Göta hovrätt fastställde den 21 juni i år tingsrättens beslut och angav att det alltjämt finns en konkret och beaktansvärd risk för att Jackie Arklöv återfaller i brottslighet av allvarligt slag. 

Förvaltningsrätten i Umeå skriver i domen: "Med hänsyn till den väldigt allvarliga brottslighet som Jackie Arklöv har gjort sig skyldig till samt den nyss redovisade riskbedömningen, som förvaltningsrätten inte finner skäl att ifrågasätta, anser förvaltningsrätten att de särskilda villkoren av säkerhetsskäl är nödvändiga."

Domen innebär att Arklöv även i fortsättningen ska avtjäna sitt straff på en anstalt med säkerhetsklass 2. 

Efter rättegångarna i Linköpings tingsrätt och Göta hovrätt erkände Arklöv att det var han som avlossade de dödande skotten mot poliserna i Malexander. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!