Paret lämnade Linköping för ett liv på resande fot

Linköpingsparet Anders och Louise Sejdeborn gifte sig, zoomade ut från vardagen och tog ett livsomvälvande beslut. Nu bilar de genom Indien – med deras alldeles egna tuk-tuk och en Youtube-kanal på frammarsch. "Nu är vi helt fria", säger Anders Sejdeborn.

I en egendesignad tuk-tuk bilar Linköpingsparet Louise och Anders Sejdeborn genom Indien. I september lämnade de Sverige för ett liv på resande fot.

I en egendesignad tuk-tuk bilar Linköpingsparet Louise och Anders Sejdeborn genom Indien. I september lämnade de Sverige för ett liv på resande fot.

Foto: Privat

Linköping2022-11-04 17:00

En, två, tre signaler – och appen Instagrams samtalsfunktion kopplar upp. På andra sidan luren, hundratals mil från Linköping, har Anders och Louise Sejdeborn precis parkerat sin tuk-tuk (en form av motordriven trehjuling) efter en lång dagsfärd. De befinner sig på den "indiska obygden", närmare bestämt staden Hiriyur, cirka 185 mil söder om huvudstaden New Delhi. Målet är att bila över hela det vidsträckta landet – från söder till norr.

– Nu pratar vi på vanligt 4G-nät, med indiskt simkort, så jag hoppas att du ska höra mig, säger Anders Sejdeborn medan den indiska trafiken hörs i bakgrunden.

undefined
Det var vid parets bröllop, på en fjälltopp i Kebnekaisemassivet, som Louise och Anders stannade upp och funderade över sitt liv. Svaret blev att de ville resa mer, och varför inte hela tiden?

För att förstå varför det Linköpingsbaserade paret är i Indien, med en tuk-tuk i Sveriges färger, behöver vi backa till sommaren 2021. Efter nio år tillsammans gifte sig Anders och Louise på en fjälltopp i Kebnekaisemassivet – mitt under pandemin. Bröllopet blev startskottet för en ny tanke, och till slut ett livsomvälvande beslut.

– Giftermålet blev en punkt i livet där vi kunde zooma ut från tillvaron och fundera över hur vi ville ha vårt äktenskap – vilka dagar som egentligen är mest värdefulla för oss. Vi har väl alltid reflekterat över att så mycket i vardagen sker med autopilot, kalla det ekorrhjulet, vardagspusslet eller vad du vill, men vi började analysera det där lite mer. Om det verkligen var vår dröm, säger Anders och fortsätter:

– Att resa för att uppleva har, ända sedan vi träffades, varit vårt stora intresse. Det är de dagar som vi tycker om allra mest, men de kan vi ju bara ha under fem-sex veckor per år. Vi tänkte att "det måste finnas en annan lösning".

undefined
"Att resa för att uppleva har, ända sedan vi träffades, varit vårt stora intresse. Det är de dagar som vi tycker om allra mest, men de kan vi ju bara ha under fem-sex veckor per år. Vi tänkte att "det måste finnas en annan lösning", säger Anders Sejdeborn. Bilden är tagen i Alaska.

Och visst fanns det en annan lösning. Under nästan ett års tid "avvecklade" paret sitt liv i Linköping. Anders sa upp sig från företaget Moderskeppet medan Louise utbildade sig inom film- och tv-produktion. Räkningarna nollades och bostadsrätten hyrdes ut i väntan på en mer stabil bostadsmarknad. Inget höll dem längre kvar i Linköping – att de inte har några minderåriga barn var en förutsättning.

– Den 31 augusti gick vi från lägenheten till resecentrum för att ta ett tåg till Arlanda och därefter ett flyg till Delhi. Vi fick förtidsrösta på stadsbiblioteket innan vi kunde dra, säger Anders och fortsätter:

– Vi har aldrig drömt om att ersätta vårt liv i Sverige med ett liv i Indien men det kändes som en bra antites i jämfört med det trygga livet hemma. Nu är vi helt fria – vi har en morgondag som kan innehålla precis vad som helst.

undefined
Louise och Anders Sejdeborn köpte sig en enkelbiljett ut i världen. Nu lever de ett liv där morgondagen kan innehålla precis vad som helst. "Vi är helt fria", säger Anders.

Men att vara ute på resande fot kostar ju pengar, även om Indien är ett billigt land. Hittills har parets kostnad för boende, och allt som oftast även frukost, landat på 150 kronor per dag vilket är 4 500 kronor i månaden. Parets förhoppning är att den nystartade Youtube-kanalen "Sejdeborns", i sinom tid, ska kunna täcka kostnaderna. Här laddar paret upp filmer, om stort och smått, längs vägen.

– I stället för att tänka ut en vattentät ekonomisk trygghet innan vi uppfyller vår dröm har vi vänt på det. Vi drog iväg på drömmen först, och sen får pengarna lösa sig. Vi har besparingar som räcker i åtminstone ett år och under den tiden ger vi Youtube-kanalen en ärlig chans. Vi behöver 1 000 prenumeranter för att kunna få betalt. Vi har redan 700 stycken, säger Anders och fortsätter:

– Målet är att lägga upp ett videoklipp varje vecka. Vi vill skildra den typen av resande som vi alltid har gillat, inte de här turistgrejerna utan allt annat runt omkring. Den här tuk-tuk-grejen är perfekt ur ett storytelling-perspektiv.

undefined
Paret känner sig trygga i Indien. "Här är alla trevliga och hjälpsamma", säger de.

Vid nyår, när parets visum löper ut, är tanken att de ska befinna sig i den indiska staden Amritsar – som är slutdestinationen för tuk-tuk-resan. Därefter ställs siktet in mot centralamerika, eller möjligtvis något helt annat. En del av Anders och Louise Sejdeborns nya vardag är nämligen att inte ha några planer alls.

– Vi kanske säljer tuk-tuken redan i morgon och åker till Laos i stället, det är det ingen som vet. Att äga sin egen tid är det mest attraktiva med allt det här, säger Anders och poängterar sedan:

– När man hör om vårt beslut är det lätt att tro att vi flydde från något, men vi tyckte inte att vårt liv i Sverige var dåligt. Vi trivdes bra hemma. Grejen är att om man ska göra något av en sån här dröm måste man agera – och för oss kändes det som nu eller aldrig.

undefined
I konceptet ingår den nya Youtube-kanalen "Sejdeborns". Anders och Loiuse förhoppning är att kanalen, i sinom tid, ska kunna generera de pengar som paret behöver för sin nya vardag. "Den här tuk-tuk-grejen är perfekt ur ett storytelling-perspektiv", säger Anders Sejdeborn.

I en tuk-tuk i Indien, känner ni er någonsin otrygga?

– När vi skulle lära oss att köra tuk-tuk i vänstertrafik, samtidigt som trafiken är galen i allmänhet, kändes det läskigt. Södra Indien, där vi börjande, är det värst. Nu har vi rört oss norrut, kör långsamt och håller oss borta från storstäderna, så det känns okej, säger Anders.

– Sedan är Indien, generellt sett, ett land där du kan äta på en restaurang och sedan gå hem till hotellet valfri väg, för du hamnar sällan på en dålig bakgata. Det kommer att komma länder där vi måste vara mer noggranna.

undefined
Även när Anders och Louise bodde i Linköping var resor en stor del av deras liv. Nu är resorna deras liv hela tiden. Bilden är tagen i Schweiz.

Har ni någon förhoppning om att, genom era resor, ge något till någon annan?

– Det finns ett inspirationselement i det här, att inspirera andra att göra en liknande resa som vi har gjort. Då syftar jag på att zooma ut från tillvaron och tänka på hur man egentligen vill ha sitt liv. Svaren kommer såklart alltid att vara individuella. Jag känner nästan ingen som skulle tycka att det vi gör nu, alltså åka tuk-tuk genom Indien, är en dröm, säger Anders och fortsätter:

– På sikt, när vi har kommit igång mer med vår Youtube-kanal, är ambitionen att skildra att världen är fantastisk, på ett mänskligt plan. Alla strömningar under de senaste åren har gått mot nationalism och misstänksamhet mot andra kulturer, men vi har alltid upplevt tvärtom när vi har rest. Vi tänker att vi kan bidra med att visa att världen är full av underbara människor, oavsett land.

undefined
Zooma ut från vardagen och ekorrhjulet och fundera över hur du vill ha ditt liv. Det är Anders och Louise tips. "Sedan kommer svaren alltid att vara individuella", säger Anders.

Under skrivandet av den här artikeln publicerar paret en dramatisk video på deras Youtube-kanal. På ett hotell i staden Hampi väcks de av en kraftig smäll. Med utsikt från balkongen kan de se hur en stor brand har uppstått en bit bort.

– Det var lite läskigt, speciellt då jag hade besökt just den restaurangen mindre än två timmar innan branden. Men vi är tacksamma för att ingen människa kom till skada och mitt i misären finns det också något fint i hur alla bybor snabbt gick samman och stöttade de som förlorade sina hem och levebröd. Så vi lämnade ändå Hampi med många fina minnen, säger Anders.

Här är en bild från en av Anders och Louise många resor genomåren. Den här gången i Alaska.
Här är en bild från en av Anders och Louise många resor genomåren. Den här gången i Alaska.
Mer om Sejdeborns

"Vi är Anders och Louise Sejdeborn. 2021 gifte vi oss på ett berg i Kebnekaisemassivet och funderade över hur vi ville ha vår framtid och vårt äktenskap. Vi kom fram till att livet är för kort för att bara jobba och vardagspussla, så vi bestämde oss för att göra oss av med allt hemma i Sverige och köpa en enkelbiljett ut i världen. För att söka efter äventyr, udda upplevelser och en mer oförutsägbar tillvaro. Den 31:a augusti 2022 drog vi!".

Källa: www.youtube.com

Karta: Hiriyūr, Indien
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!