Linköping i fokus för studie om säkrare skolvägar

Mellan 2014 och 2019 skadades över hundra cyklande barn i Linköping på väg till eller från skolan. En ny VTI-studie ska nu ge svar på hur fler ska kunna få en tryggare skolväg.

Med fokus på Linköping gör VTI en studie för att se vad som krävs för att fler barn ska kunna gå tryggt till och från skolan.

Med fokus på Linköping gör VTI en studie för att se vad som krävs för att fler barn ska kunna gå tryggt till och från skolan.

Foto: Johan Rödin

Linköping2021-03-30 12:00

Många föräldrar skjutsar sina barn i bil till skolan eftersom de upplever skolvägen som farlig. Det kan finnas visst fog för en sådan oro.

Enligt en studie som Folksam gjort kör nämligen mer än 60 procent av yrkesförarena och 80 procent av tunga fordon för fort nära skolor.

Samtidigt förvärras trafiksituationen kring skolorna av alla bilåkande föräldrar. Och det finns en annan aspekt som Katja Kircher, forskningsledare på Statens Väg- och Trafikforskningsinstitut, VTI, gärna lyfter.

– Föräldrars oro över att något ska hända kontrasteras mot det faktum att barnen rör sig alldeles för lite i dag – och ännu mindre nu under pandemin.

I en studie som görs på uppdrag av Länsförsäkringars forskningsfond ska Kircher och hennes medarbetare identifiera faror och problem för att i nästa steg se hur trafikmiljön skulle behöva förändras för att tillgodose barnens behov.

– Grundtanken är att det är viktigt att transportsystemet byggs med hänsyn till allas behov. Det förtydligades förra året när barnkonventionen blev en del av svensk lag, säger Katja Kircher. 

Studien har fokus på Linköping. I en första del ber forskarna elever, från förskoleklass till gymnasiet, att gå in på VTI:s hemsida och svara på en enkätundersökning.

– I nästa steg genomför vi en mer detaljerad undersökning. Vi är på plats när eleverna ska ta sig till skola, filmar och registrerar hur barnen beter sig för att samla in information, säger Kircher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!