"Gåytorna" väcker intresse i stan

Intill cykelparkeringen vid resecentrum finns en något svårläst skylt som fått flera ur allmänheten att haja till. Anledningen tros vara ett ihopskrivet ord.

Skylten intill cykelparkeringen vid resecentrum i Linköping har väckt tankar hos en del förbipasserande. Anledningen är att ordet "gåytorna" verkar vara svårläst.

Skylten intill cykelparkeringen vid resecentrum i Linköping har väckt tankar hos en del förbipasserande. Anledningen är att ordet "gåytorna" verkar vara svårläst.

Foto: Jimmy Persson

Linköping2019-07-01 09:30

"Blockera ej gåytorna!", står det med stora bokstäver på en blå skylt som finns intill cykelparkeringen på Järnvägsgatan. En av dem som lagt märke till skylten är Ronny Normi som dagligen passerar övergångsstället där den sitter.

– När jag såg den för första gången reagerade jag på skrivningen och fick inte ihop vad det stod. Jag slängde ut det på Instagram och det var flera som reagerade på skyltens utformning, säger han.

Efter att ha läst texten noggrant några gånger insåg han att budskapet är att ytorna för gående inte ska blockeras. Att gåytorna inte har delats upp i två ord är grammatikaliskt inte fel, men för Ronny Normi hade en annorlunda utformning underlättat för förståelsen.

– Man kunde ha använt ett annat ord eller en särskrivning, även om det senare alternativet inte brukar vara särskilt uppskattat det heller. Det som möjligen kan vara ett plus är att den åtminstone väcker uppmärksamhet, säger han och fortsätter:

– Lustiga skyltar är sådant som då och då dyker upp och Sverige är ju känt för att vara ett skyltland med mycket restriktioner.

På Linköpings kommun har man inte reflekterat över skyltens utformning, men säger att den egentligen skulle ha plockats bort i samband med ombyggnationen av cykelparkeringen.

– Den har suttit uppe länge och det är bra att ni gör oss uppmärksamma på att den fortfarande sitter kvar. Vi kommer att plocka ned den, säger Jakob Olingdal, trafikingenjör på kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!