Cocozza skänkte 840 000 kronor: "En stark kassa"

Michael Cocozza skänkte 840 000 kronor till sitt eget parti Linköpingslistan under valrörelsen. Det är det största privata bidraget till en kommunpolitisk förening i Sverige.

840 000 kronor. Så mycket skänkte den lokala byggherren Michael Cocozza till sitt eget parti Linköpingslistan under valrörelsen.

840 000 kronor. Så mycket skänkte den lokala byggherren Michael Cocozza till sitt eget parti Linköpingslistan under valrörelsen.

Foto: Albin Wiman

Linköping2023-07-07 09:30

Med nio procent av rösterna blev nystartade Linköpingslistan (LL) den stora vinnaren i höstens kommunval. Partiet bildades av den lokala byggherren Michael Cocozza som efter interna stridigheter uteslöts från Liberalerna i Linköping hösten 2020. Förutom Michael Cocozza själv stod Christer Mård och Cecilia Helber högt upp på partiets lista. LL har sju mandat i kommunfullmäktige.

Nu kan vi avslöja att partigrundaren Michael Cocozza skänkte 840 000 kronor till LL under 2022. Partiets totala intäkter under året var 887 000 kronor där 45 000 kronor kom från privatpersoner som har skänkt en summa lägre än 24 150. Donationen är, enligt Kammarkollegiets siffror, det största privata bidraget i hela kommun-Sverige.

– Av rapporterade större bidrag från privatpersoner är det den information vi får fram, skriver Björn Olsson, handläggare på Kammarkollegiet, i ett mejl till oss.

Om partiernas riksorganisationer inkluderas i sammanställningen är bara ett privat bidrag större. Det är en person som har skänkt 934 000 kronor till Moderaterna.

undefined
Om ett politiskt parti uppfyller ett antal kriterier måste partiet redovisa sina intäkter till den statliga myndigheten Kammarkollegiet. I Linköping uppfyllde Linköpingslistan och Socialdemokraterna dessa kriterier.

Svenska kommunpartier, som uppfyller vissa kriterier, är skyldiga att redovisa sin finansiering till den statliga myndigheten Kammarkollegiet senast den 1 juli varje år. Partiet måste först och främst inneha mandat i kommunfullmäktige. Sedan måste intäkterna överstiga 24 150 kronor efter att ett antal avdrag har gjorts. Partiet kan till exempel dra av intäkter i form av partistöd enligt kommunallagen, medlemsavgifter om avgiften årligen är högst 483 kronor per medlem och bidrag som har getts till en lokalförening från partiet på riksnivå.

Förutom Linköpingslistan är Socialdemokraterna det enda Linköpingsparti som har redovisat sina intäkter till Kammarkollegiet. Som vi tidigare har rapporterat beror detta på att partiets kommunalråd är skyldiga att betala två procent av sitt fasta arvode till partiet. Under 2022 betalade S-politikerna Kristina Edlund, Elias Aguirre, Mari Hultgren, Mikael Sanfridson omkring 29 000 kronor var – vilket framgår i redovisningen. Socialdemokraternas totala intäkter i Linköping var cirka 1 735 000 kronor.

undefined
David Karlsson, professor på Förvaltningshögskolan i Göteborg, menar att Michael Cocozzas stora bidrag kan problematiseras men att han också har en viss förståelse för bidraget.

Kommunforskaren David Karlsson, professor vid Förvaltningshögskolan i Göteborg, menar att Michael Cocozzas bidrag är ovanligt stort och att det går att problematisera. Samtidigt har han förståelse för den stora donationen.

– Om partier är finansiellt beroende av något slags särintresse i samhället, eller av en person som har vissa intressen, kan man förutsätta att partiet går det här intressets ärenden – och det är därför det är viktigt att synliggöra detta. Om finansieringen sker öppet och om väljarna känner till förhållandet är det demokratiskt sett ett mindre problem. Det är värre om partierna hittar vägar att finansiera sin verksamhet under ytan eller om externa krafter försöker muta ett parti utan att det syns, säger David Karlsson och fortsätter:

– Jag kan ha viss förståelse för den här typen av bidrag. Det krävs resurser för att etablera ett nytt parti, men det finns dessvärre inga nystartsbidrag för partier. Därför har alla nya partier en uppförsbacke – så på det sättet är Cocozzas bidrag någon form av rättelse av ett systemfel. Samtidigt uppstår ett jämlikhetsproblem om ett parti kan bildas av resursstarka personer och driva framgångsrik valrörelse medan resurssvaga grupper har mycket sämre förutsättningar. Men det är dessvärre något jag inte har en enkel lösning på.

Socialdemokraterna i Linköping fick ett partistöd på 1 325 000 kronor under 2022. Centerpartiet och Sverigedemokraterna fick cirka 488 000 kronor. Från och med 2023 berättigas LL också partistöd då partiet är en del av Linköpings kommunfullmäktige.

– Det finns en ganska stark svensk norm om att det bästa vore att det allmänna finansierade partierna så att partierna inte görs beroende av externa finansiärer. Men systemet bygger på att partierna får partistöd efter sin storlek, och det stödet kan ju ett parti först få när det är med i systemet, säger David Karlsson.

undefined
Större aktivitet på sociala medier och fler tidningsannonser. Det bidrog Michael Cocozzas stora bidrag med i Linköpingslistans valkampanj enligt ordföranden Christer Mård. "Det gav oss större möjligheter", säger han.

Christer Mård är ordförande för LL. Han menar att Michael Cocozzas stora bidrag aldrig har stört partiets politik – utan snarare gett partiet bättre förutsättningar.

– Inför valrörelsen gick vi tidigt ut till alla våra medlemmar och frågade om bidrag till valkampanjen – som nytt parti har man ju inga intäkter. Vi räknade väl inte med några större summor men så valde Michael att lämna det här bidraget. Jag som ordförande inser såklart att det har haft en stor betydelse för vår valkampanj och gett oss större möjligheter, säger Christer Mård.

Övriga medlemmar i LL, som valde att skänka pengar, gav alla ett bidrag på mindre än 24 150 kronor. Sammanlagt uppgick dessa bidrag till cirka 45 000 kronor.

Ser du några problem med att en person står för så stor del av ekonomin?

– Nej det kan jag inte säga. Jag tycker inte att det är fel att individer ger stöd till det parti som man tycker är viktigt. Jag har och kommer aldrig att känna att det stör partiets politik. Det där har vi klarat ut väl, säger Christer Mård och fortsätter:

– Vår kommunlista, med 72 personer, och den turordning vi hade kom till långt innan vi gick ut med det här bidragsuppropet. Det var ganska självklart att Michael skulle hamna högt upp. Det är inte knutet alls till de ekonomiska medel han satte in.

undefined
Cecilia Helber var tillsammans med Michael Cocozza och Christer Mård den person som stod högst upp på Linköpingslistans kommunlista.

LL-ordföranden konstaterar att partiet, vid valrörelsen 2026, kommer att ha tillräckligt med ekonomiska muskler för att göra en bra valrörelse utan privata pengar.

– Nu bygger vi upp vår ekonomi inför nästa val. Vi får partistöd utefter mandat och så har vi infört en regel där alla personer som har uppdrag i partiet lämnar fem procent av sitt arvode till partiet. Det kommer att ge oss en stark kassa, men om det fortfarande är privatpersoner som vill stötta oss har vi såklart inget emot det, säger Christer Mård.

När vi når Michael Cocozza själv ber han om att få svara på frågorna via mejl.

Varför valde du att skänka 840 000 kronor till LL?

– Linköpingslistan är ett politiskt projekt som var värt ett ekonomiskt stöd i syfte att få igång verksamheten. Projektet syftar till att etablera ett lokalt parti i kommunen som inte är kopplat till de rikspolitiska skiljelinjerna. LL har fokus på sociala frågor och vi är öppna för såväl socialliberaler, socialdemokrater som socialkonservativa. Kommunpolitik handlar om att förvalta verksamheter och stora kapitaltillgångar på bästa sätt. Det finns inte mycket av ideologiska skiljelinjer i praktisk kommunalpolitik, skriver han och fortsätter:

– LL försöker engagera personer på uppdrag inom områden där de har erfarenhet och kompetens. Det är ett stort värde i sig. Med 9 500 röster är Linköpingslistan Sveriges största lokala parti.

Ditt bidrag är störst i kommun-Sverige. Hur ser du på det?

– De andra är för snåla! Skämt åsido. Det här var en liten del av de pengar jag skänkte 2022, totalt cirka 120 miljoner kronor till olika allmänna ändamål – forskning, idrott, kultur och sociala projekt. Man får se bidraget till LL i den kontexten.

undefined
Michael Cocozza (LL) uteslöts ur Liberalerna och startade Linköpingslistan. "Linköpingslistan är ett politiskt projekt som var värt ett ekonomiskt stöd i syfte att få igång verksamheten", skriver han i ett mejl till oss.

Ser du några problem med att bidrag från en person utgör så stora delar av ett partis intäkter?

– Ja, självfallet ser vi problemet inom partiet. Jag är 64 år och inte odödlig. Målet för LL nu är att köra en valrörelse 2026 i samma omfattning utan stöd från mig. I och med att det kommunala partistödet faller ut under fyra år ska det kunna gå.

Ser du att ditt stora bidrag kan påverka partiets politik?

– Jag som person påverkar ju partiets politik i och med att jag stod etta på listan. Men den politik jag driver i kommunen har inget med mina privata ekonomiska intressen att göra: till exempel att bevara Tinnis, inga fler fula P-hus, mer resurser till förskola, skola och äldreomsorg och jobb till långtidsarbetslösa. Marxister menar ju att det ekonomiska intresset alltid styr, analyserar man LL:s ekonomiska politik ser man att det inte stämmer, skriver Michael Cocozza.

Har du tidigare lämnat bidrag till Liberalerna? Hur stora var de bidragen i så fall?

– En miljon kronor 2018. Det finansierade en valfilm på riksplanet med Jan Björklund i huvudrollen.

Hur ser du på det system som är i Sverige, där bara etablerade partier får partistöd?

– Man skulle kunna tänka sig ett system där ett parti som samlar ihop namnunderskrifter, minst 3 procent av alla väljare, skulle få partistöd motsvarande 3 mandat inför ett valår. Huvudproblemet är dock att de flesta väljare inte gör ett särskilt val i kommunvalet utan man röstar i kommunen samma som i riksdagsvalet.

Partiernas ekonomi

Partierna som har en plats i Linköpings kommunfullmäktige (kf) tilldelas ett årligt partistöd. Potten, som partierna delar på under 2023, är 4 992 000 kronor. Så här mycket får partierna:

Socialdemokraterna, 1 353 000 kronor.

Moderaterna, 991 000 kronor.

Sverigedemokraterna, 628 000 kronor.

Linköpingslistan, 447 000 kronor.

Centerpartiet, 387 000 kronor.

Miljöpartiet, 327 000 kronor.

Vänsterpartiet, 327 000 kronor.

Liberalerna, 266 000 kronor.

Kristdemokraterna, 266 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!