Sky Hotel Apartments ska driva hotellet som får lobby och 28 hotellägenheter på drygt 30 kvadratmeter, med fullt utrustade kök.

– Det här är ett perfekt läge för oss, mellan resecentrum och Stora Torget, säger Per Thulin som driver hotellföretaget tillsammans med Mia Langborg Ziherl.

Sky Hotel Apartments har i dag 160 hotellägenheter i Linköping, varav 70 i Tornet och 90 runtom i staden. En del går att hyra per natt, för andra gäller minst fem veckor.

Artikelbild

| NTM:s vd Lennart Foss tog ett rejält skoptag under överinseende av Eddie Gustavsson.

– Linköping är en fantastisk stad och efterfrågan på hotellägenheter är stor. Många av dem som reser mycket i jobbet vill bo så här, lite större och med möjlighet att laga mat, säger Per Thulin.

NTM, mediekoncernen där bland annat Östgöta Correspondenten, Motala & Vadstena Tidning, Norrköpings Tidningar och Folkbladet ingår, satsar 130 miljoner kronor på bygget. Förutom hotell ska det innehålla 27 hyreslägenheter och tre butikslokaler.

– Behöver man casha in pengar snabbt bygger man bostadsrätter. Men vi vill göra en långsiktig investering för framtiden och väljer hyreslägenheter, säger NTM:s ekonomichef Jan Eric Johansson.

NTM:s vd Lennart Foss tog det första, symboliska spadtaget med grävskopa på Correns före detta parkeringsplats. En av åskådarna var Michael Cocozza från Botrygg som planerar att bygga på granntomten. Botrygg har sökt rivningslov för tvåvåningshuset och tänker nu bygga fem våningar. Tolv hyreslägenheter ska bli cirka 50, i första hand små ettor.

Artikelbild

| NTM:s vd Lennart Foss tog det första symboliska spadtaget med grävmaskin. Eddie Gustavsson stod för sakkunskapen.

– Här hade Östgöten tryckeri och kontor en gång i tiden. Jag köpte det av A-pressen 1993–94 och gjorde om till bostäder, minns Cocozza.

Ursprungsplanen var att bygga ovanpå det befintliga huset, men den gamla sjöbottnen hade inte klarat den tyngden. Det nya huset ska därför pålas, vilket gäller också för NTM:s hus.

Artikelbild

| Fredagens "första spadtag" var symboliskt. I själva verket har grävandet pågått ett tag.

Hyresgästerna i huset som ska rivas håller på att flytta ut. Frivilligt, enligt Cocozza.

– Vi erbjöd nya lägenheter, tre månaders gratis hyra och flyttkostnaderna betalda. Man måste vara generös i sådana här lägen.

Artikelbild

| Jessica Segerlund hällde upp mingelbubblet. Alkoholfritt förstås.

Under mark bygger både NTM och Botrygg garage, som ska knytas samman med Stångåstadens och få en gemensam nedfart.

Elias Aguirre (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggande, var också med på spadtaget och gillade vad han såg.

Artikelbild

| "Det har varit en lång resa innan det här bygget blev av. I dag är jag väldigt glad", sade NTM:s vd Lennart Foss.

– Det här är ju en väldigt central tomt men har ändå känts lite som en bakgata. Nu förvandlas det till ett riktigt innerstadskvarter och jag tror att det kan bli väldigt bra här.