Advokaten: Därför köpte mannen kniven

62-åriga Ann-Christine Lekander och 70-årige Tor Lekander hade inga fiender. Det berättade parets barn när de på onsdagen vittnade i dubbelmordsrättegången.

Intresse. Även på onsdagen fylldes säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt av åhörare och journalister.

Intresse. Även på onsdagen fylldes säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt av åhörare och journalister.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-03-01 07:00

Den åtalade 24-åringen fortsatte att följa rättegången med koncentrerad uppmärksamhet. Även under den andra rättegångsdagen bar han vit skjorta och tittade allt som oftast på kammaråklagare Helene Gestrin.

För första gången fick åhörarna en uppfattning om hur 24-åringens advokat, Henrik Lindblom, tänker lägga upp försvaret. 24-åringen har i förhör erkänt att han var med om att tejpa paret i huset utanför Mantorp. Han har även erkänt att han tog ut 15 000 kronor med parets bankkort i en uttagsautomat i Borensberg. Däremot förnekar han att han skulle ha dödat paret – och lägger skulden på en eller möjligen flera andra personer som han inte velat namnge.

– Min klient var inte ensam på platsen, sade advokaten och förklarade för rätten att 24-åringen under torsdagens förhör kommer att berätta mer om händelseförloppet.

Enligt advokaten har 24-åringen även erkänt att han – samma dag som morden begicks – bland annat köpte tejp, en fiskekniv och ett soft air-gun i butiker i Jönköping.

– Men han köpte dessa saker på uppmaning av en annan person. Och han visste inte vad föremålen skulle användas till, sade Henrik Lindblom.

På eftermiddagen förbyttes stämningen i säkerhetssalen. Om den tidigare varit formell och korrekt så blev den nu synnerligen tryckt. Parets tre vuxna barn fick berätta om sina föräldrars sista tid i livet.

– Mamma och pappa var världens snällaste människor. Jag förstår inte hur man göra så här mot dem, sade dottern, som var den som upptäckte vad som hänt i parets hus utanför Mantorp.

Dottern hade under söndagen den 12 juni sökt sina föräldrar upprepade gånger och när de inte svarade blev hon orolig.

– Jag kände att det var någonting som inte stämde, sade dottern.

Flera personer i rättssalen grät när dottern berättade hur det gick till när hon fann sina döda föräldrar i husets kök. 24-åringen stirrade rakt ner i bordet framför sig med en tydlig rodnad i ansiktet.

Kammaråklagare Helene Gestrin och målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz ställde upprepade frågor till barnen om det fanns några tecken på att deras föräldrar levde under någon form av hot. Svaret blev nekande.

– De var väldigt försiktiga av sig, sade parets son.

Barnen berättade även att föräldrarna var noga med att låsa ytterdörren.

– De skulle inte ha släppt in någon i huset som de inte kände, sade sonen.

Parets äldsta dotter förklarade för rätten att föräldrarna värnade om sin familj.

– De såg ljust på framtiden. Det fanns ingenting som verkade oroande.

På torsdagen kommer för första gången 24-åringen att få yttra sig under rättegången. Rättens ordförande, Jim Karlsson, förklarade på onsdagen att han gärna ser att 24-åringen med egna ord berättar vad han gjorde den 11 juni förra året. 24-åringen gjorde en gest med tummen som tyder på att han förstod vad domaren pratade om.

Så hålls rättegången

Torsdag 1 mars: 24-åringen ska förhöras.

Tisdag 6 mars: Förhör med vittnen.

Onsdag 7 mars: Förhör med vittnen. Åklagaren håller plädering och yrkar på straff. Även målsägandebiträdet och advokaten pläderar.

Torsdag 8 mars: Reservdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!