126-åring fick ett ansiktslyft

Det blev jobbigt och det blev dyrt. Men nu ligger M/S Kind där i kanalen, alldeles nyrenoverad inför säsongen som inleds på tisdag.

Öppningsdags. Efter åtta månaders hårt slit kan Marianne Trygg släppa på passsagrerare på M/S ind.

Öppningsdags. Efter åtta månaders hårt slit kan Marianne Trygg släppa på passsagrerare på M/S ind.

Foto:

Linköping2016-05-13 21:29

M/S Kind byggdes år 1890 som brandbekämpningsfartyg i Stockholms skärgård men byggdes om till passagerarbåt och trafikerar sedan 1959 Kinda kanal.

Senaste gången som fartyget renoverades invändigt var för över 30 år sedan, så efter fjolårssäsongen tyckte ägaren Marianne Trygg att det var dags för en rejäl ansiktslyftning.

– Vi blåste ut allt tills vi bara hade stålskrovet kvar. Sedan har jag och Feliciano Mård arbetat hela vintern, från morgon till kväll. Vi hade räknat med mycket jobb – men det blev ännu mycket mer. Det är speciellt att renovera en båt, det finns inga räta vinklar, säger Marianne.

Dyrare än väntat blev det också, två miljoner kronor.

– Jag ser det som en långsiktig investering. Och nu kan vi förlänga säsongen eftersom vi isolerat och dragit in värme. Jag planerar både höst- och jularrangemang.

Annars rullar trafiken på som tidigare säsonger, med kortare turer i Linköping och dagskryssningar till Rimforsa. En nyhet är en guidad tur i södra kanalen med avfärd från Hycklinge 10 juli.

M/S Kind har efter renoveringen blivit betydligt ljusare och luftigare med en enda stor salong från för till akter. Serveringsrummet i mitten har rivits och ersatts av en öppen bardisk. Marianne och hennes medhjälpare har jobbat in i det sista med att få båten färdig.

– Vi hade en tur för inbjudna i onsdags. En timme före avfärd sprang vi omkring som tättingar och fixade med det sista. Men det gick. Nu återstår bara lite fix med hyllor och utvändig målning, det hann vi aldrig med, berättar Marianne.

På lördagen kan nyfikna ta en titt på M/S Kind då det anordnas Öppet fartyg mellan kl 11 och 14.

Inne i M/S Kind är det nu en enda stor, ljus salong med 70 sittplatser och bar.
Inne i M/S Kind är det nu en enda stor, ljus salong med 70 sittplatser och bar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!