Kompetensbrist inom it-säkerhet

Transportstyrelsens bristande informationshantering har aktualiserat diskussionen om IT-säkerhet. Ändå fattas det cirka 30 000 it-experter i Sverige.

Säkert? År 2019 kommer jorden att vara två miljoner IT-experter för få, berättar Pernilla Rönn.

Säkert? År 2019 kommer jorden att vara två miljoner IT-experter för få, berättar Pernilla Rönn.

Foto: Combitech

Linköping2017-07-26 09:30

Det konstaterar Pernilla Rönn, affärsområdeschef inom it-säkerhet på konsultföretaget Combitech.

– Vi måste även öka det allmänna medvetandet, säger hon.

Världens teknikutveckling verkar ohejdbar och varje dag lanseras nya möjligheter att förflytta tillvaron till nätet. Samma princip ökar även möjligheten för onlinebrott.

– Vi har sett att attackerna rör sig från företag till människor. "Elakingarna" blir även mer raffinerade. De är skickliga på att få ett mail att se officiella ut eller att det är skickat inom din egen organisation. Som människor är vi öppna och vill vara schysta, så det är fortfarande väldigt många som klickar på okända länkar eller bifogade filer, säger Pernilla Rönn.

En anledning till säkerhetshotet är bristen på professionell kompetens, som skulle kunna förmedla vidare information till befolkningen. 2019 beräknas det fattas två miljoner experter globalt inom området.

– Vi måste få upp intresset för branschen. Det finns positiva satsningar här, som kollon för att få tjejer mer it-intresserade och tidig utbildning i grundskolan. Det bästa man kan göra är att öva praktiskt, men det behövs mer.

Får samhället upp ögonen för it-säkerhet kommer vi kunna gå vidare från att släcka bränder till att förebygga bränder, menar Rönn. Helt säkert blir det dock aldrig.

–Det finns inget hundraprocentigt skydd, för man vet inte vad som finns på andra sidan. Riskerna med det är stora, förstås. Skulle hackare ta sig in i nätverket hos de ansvariga för el och vatten kan det bli förödande. Eller så kan läckorna bero på mer personliga aspekter, som hos Transportstyrelsen.

– Sen vill vi verkligen inte bara ropa ”vargen kommer” och prata hot. Det finns jättemycket positivt med it-säkerheten, det är en förutsättning för att upprätthålla det öppna uppkopplade samhället.

Den mer psykologiskt personliga aspekten av ett öppet samhälle är något hon tycker att säkerhetsbranschen bör fördjupa sig i och samarbeta i nya konstellationer.

– Att vi inte bara utbildar och använder teknikkunskap inom it-säkerhet. Mycket grundar sig till exempel i beteendevetenskap, som att spela på människors känslor och godhet. Därför borde man börja ta in olika typer av expertis som beteendevetare, personalvetare och jurister.

Vad är din största önskan för branschen?

– Att vi hjälps åt. Det råder brist på kompetens så det kommer finnas jobb för oss alla, därför behöver vi inte tävla så mycket – bolag emellan eller bolag och kund. Ha istället flera allierade, samarbeta med varandra.

Tips på säkerhetsåtgärder:

Öppna inte bifogade filer och länkar.

Tänk på hur du lämnar ut information. Hur exponerad är du?

Var ifrågasättande, be om att få se identifiering och bevis, på ett vänligt vis.

Se upp för social enginering, research på personnivå.Se upp för phishingmejl och sms med länkar.

Googla på ditt eget namn och var medveten om vilken information som finns om dig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!