Köer och vårdplatser blir oppositionens valfrågor

Vårdköer, stängda vårdplatser och situationen för medarbetare i vården – det är några av de viktigaste frågorna för oppositionen inom regionen.

Oppositionen med Per Larsson (KD), Marie Morell (M), Jan Owe-Larsson (M) och Fredrik Sjöstrand (M).

Oppositionen med Per Larsson (KD), Marie Morell (M), Jan Owe-Larsson (M) och Fredrik Sjöstrand (M).

Foto: Calle Slättengren

Östergötland2018-06-08 20:30

Oppositionen i Region Östergötland, Moderaterna och Kristdemokraterna, har presenterat en treårsbudget och plan för 2019–2021. Marie Morell (M), oppositionsråd, gruppledare och vice ordförande i regionstyrelsen, pekar på att väntetiderna har ökat. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting fick 175 patienter vänta mer än 90 dagar på sitt första besök 2014, 2017 var samma siffra 1 317. Det behövs en effektivare organisation, och det sker en del dubbelarbete, menar hon.

– Olika avdelningar måste lita mer på varandra. Har man tagit blodprov på vårdcentralen ska det inte behövas göra på sjukhuset.

Slutenvården saknar sjuksköterskor, primärvården har brist på läkare. Ett sätt att underlätta är att öka ob-ersättningen.

– Jobbar man obekväma tider ska man ha betalt för det, säger Marie Morell.

Ett annat sätt enligt oppositionen är att hitta bättre arbetstidsmodeller.

– Många lämnar sin vårdenhet och flyttar runt, mycket på grund av arbetstiderna. Man måste hitta modeller som gör att man kan ha ett normalt familjeliv, säger Fredrik Sjöstrand (M), oppositionsråd och vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– På läkarfronten är det vanligt att man inte jobbar heltid, utan 70 eller 80 procent för att orka med, fortsätter han.

Att så pass många inte jobbar heltid gör att det blir läkarbrist. Där handlar åtgärderna inte specifikt om lönerna, en läkare har lite större marginal.

– Man har rensat bort vårdbiträden och läkarsekreterare, vilket innebär att det blir många administrativa uppgifter som läggs på sköterskor och läkare. Det måste till exempel finnas bättre digitala lösningar, menar Fredrik Sjöstrand.

Oppositionen vill satsa på att kraftigt utöka ST-tjänsterna för att möta läkarbristen.

Per Larsson (KD), oppositionsråd, gruppledare och vice ordförande i regionutvecklingsnämnden, menar att Östergötland är dåliga på ung företagsamhet.

– Vi är till och med sämst i landet, säger han.

Han vill att Ung företagsamhet, UF, får utökade resurser. Huvudsyftet med UF är att lära gymnasielever att driva företag.

– Alla elever som vill ska ha möjligheten. Som det är nu är UF inte så vanligt på de praktiska linjerna, de som kanske i störst uträckning skapar egna företag, till exempel snickare, säger han.

En annan stor och viktig fråga är länets lokaltrafik.

– Vi vill bland annat utveckla kollektivtrafiken med bättre system för skolresor inom hela regionen säger Jan Owe-Larsson (M), vice ordförande Trafik- och samhällsplaneringsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!