KD:s Kinda präglas av tillit

Nu har fyra av Kindas nio partier talat till kommunens yngsta väljare i vår reportageserie inför det stundande valet. På tur står Kristdemokraternas Lena Käcker Johansson som vill se en kommun som invånarna kan lita på och ett Kinda där alla är lika mycket värda.

Foto:

KINDA2018-07-04 11:00

Nyligen klipptes invigningsbandet här bland betongen strax intill Värgårdsskolan. Skateparken är fortfarande ett färskt inslag i Kisas stadsbild och är för många en efterlängtad investering. Det är just här som Kristdemokraternas frontkvinna Lena Käcker Johansson väljer att förlägga intervjuplatsen, en plats hon tycker är ett tydligt tecken på Kindas vilja och ambitioner.

– Det är en perfekt symbol för att Kinda kommun tycker om unga personer. Att vi vill att fler ska känna att de kan ha ett riktigt bra liv här med boende, arbete och studier, men att de även har saker att göra på fritiden. Jag tror ju givetvis inte att alla stannar bara för att det finns en skatepark här, men jag tror att det är ett tydligt tecken på den vilja som finns inom kommunen, förklarar kristdemokraten.

I totalt 16 år, ända sedan valet 2002, har Kristdemokraterna varit en del av majoriteten i Kinda, men aldrig tidigare har de haft lika stort inflytande som under den pågående mandatperioden. Om trenden håller i sig även efter valet den 9:e september hoppas partiet kunna bidra till en ökad samverkan, förbättrade kommunikationer söderut och ett bättre tillvaratagande av kompetens.

– Om jag blickar framåt ser jag ett Kinda där det bor lite fler människor, framförallt i den södra delen som har mycket bättre möjligheter till arbete och studier i Vimmerby- och Hultsfredsområdet. Länsgränsen kommer endast vara ett streck på kartan, om det inte blivit en regionförstoring på riktigt. Gränsen kommer hur som helst inte att märkas av utan man kommer kunna pendla kollektivt på ett bra sätt även söderut från alla delar av Kinda, förutspår Käcker Johansson och fortsätter:

– Vi kommer också på ett bättre sätt ha tagit tillvara på den erfarenhet som kommit till oss från andra länder under de senaste åren. Då tänker jag framförallt på de unga personerna som då är väletablerade både vad gäller arbete och familjesituation. Dessutom har vi fortfarande en stark skola och barnomsorg såklart.

Kindapolitikern tror också att kommunen måste bli bättre på att informera om lokala jobbmöjligheter, vilka företag som finns och vilken kompetens som efterfrågas, bland annat genom ett ännu större samarbete med skolan. Men varför ska man då, som ung väljare, rösta på KD när kommunvalet ska avgöras?

– Jo för att vi lovar att jobba hårt och vi kommer aldrig att ge oss, vi är det envisaste partiet. Vi vill ständigt utveckla kommunen och vi vill att människor ska kunna lita på samhället. Det är ingen av oss på vår lista som står där för att vi vill ha en egen politisk karriär, utan vi känner oss manade att vara politiker en tid av livet för att se till och ta ansvar för att utvecklingen går åt rätt håll.

Vad gäller partiets namn tror Lena Käcker Johansson att många väljare blir rädda för ordet "krist", helt i onödan. Man behöver varken vara kristen för att vara med eller rösta på partiet, utan det handlar om att dela partiets grundläggande värderingar.

– Det handlar om människors lika värde. Att alla har ett unikt och okränkbart värde, och det är värderingar som egentligen inte är svåra för någon att dela. En av vårt partis insikter är också att vi är ofullkomliga, vi gör inte helt rätt alltid, och det måste vi inse som människor, men vi måste däremot kunna rätta och hela tiden bli bättre, avslutar Käcker Johansson

Kristdemokraternas Lena Käcker Johansson vill se ett Kinda med en ökad samverkan, förbättrade kommunikationer söderut och ett bättre tillvaratagande av kompetens. Foto: Dennis Petersson
Kristdemokraternas Lena Käcker Johansson vill se ett Kinda med en ökad samverkan, förbättrade kommunikationer söderut och ett bättre tillvaratagande av kompetens. Foto: Dennis Petersson

Lena Käcker Johansson

Ålder: 53

Bor: Rimforsa

Uppvuxen: Norrköping

Yrke: Distriktssjuksköterska

Aktuell: Etta på kommunlistan, etta på regionlistan för Kinda, Åtvidaberg, Söderköping och Valdemarsvik och kandiderar till regionfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!