Ville rädda musslor – hade ihjäl dem

Först erbjöd sig Tekniska verken att stötta projektet "Målarmusslans återkomst". Sedan råkade bolaget ha ihjäl både musslor och hundratals med öringar i ett vattendrag i Falerum.

Så här ser målarmusslan ut.

Så här ser målarmusslan ut.

Foto: Daniel Bennelid

Falerum2014-10-31 21:00

Incidenten beskrivs i ett styrelseprotokoll från det kommunala bolaget i början av oktober. Inledningsvis slår man fast att inget sakligt fel tycks ha begåtts.

Det var när ett vattendrag i Storån i Falerum av misstag torrlades som de allvarliga konsekvenserna syntes: "Öringar och målarmusslor, båda arter med högt skyddsvärde, har dött", står det i protokollet.

– Det var boende i Falerum som såg döda öringar som antagligen dött av syrebrist. Det var säkert några hundratal som strök med, men det var ingen massdöd, säger Per-Erik Larsson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Östergötland.

Enligt myndigheten hyser vattendraget vid Storån i Falerum "troligen ett av Sveriges mest livskraftiga bestånd med tjockskalig målarmussla". Också musslorna i vattendraget for illa av torrläggningen, även om skadan inte blev lika stor.

– Det finns förhållandevis mycket musslor kvar vid liv. Men det är ingen som har räknat dem innan, säger Per-Erik Larsson.

Så här resonerar bolagsstyrelsen om de döda musslorna: "Det är extra olyckligt eftersom länsstyrelsen just nu håller på med ett projekt för att rädda målarmusslans på denna sträcka."

Klas Gustafsson, vice vd på Tekniska verken, kommenterar det inträffade:

– Det har varit torrt i naturen och regnat lite. Den här åsträckningen ligger nedströms en sjö och där följer vi inte vattennivåerna. Det är oerhört tråkigt och olyckligt.

Under våren försökte Tekniska verken bidra med pengar till projektet. Men eftersom det är EU-finansierat har det ännu inte gått att lösa.

Målarmusslans återkomst kallas för "ett av Sveriges genom tiderna största vattenvårdande projekt" och har en budget på totalt 50 miljoner kronor. Syftet är att rädda musslan och förbättra vattenkvaliteten i tolv åar i södra Sverige.

Projektet är ett samarbete mellan länsstyrelserna i Östergötland, Skåne, Blekinge, Jönköping och Södermanland samt Karlstad universitet.

Tekniska verken och länsstyrelsen hjälps nu åt att hantera situationen och förhindra att någonting liknande händer igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om