Politiskt haveri i Kinda

Under valberedningsmötet i Kinda lade Moderaternas företrädare sina röster på sverigedemokrater till både kommunstyrelsen och socialnämnden. "Helt oacceptabelt", säger Björn Hoflund (M), gruppledare i Moderaterna.

Eddie Näsström (M) och Lars Wiström (M).

Eddie Näsström (M) och Lars Wiström (M).

Foto:

Kinda2014-12-06 15:04

Det var under torsdagen som fullmäktiges valberedning höll sammanträde för att fastställa nomineringarna till cirka 150 politiska uppdrag i kommunen. Av tretton politiker var tio på plats.

Enligt praxis brukar medlemmarna lägga ned sina röster till oppositionsposterna, för att låta oppositionen nominera sina egna, men i det här fallet röstade majoritetspolitikerna alltså fram sina motståndare. Moderaternas två företrädare lade sina röster på sverigedemokrater.

Till posten som andre vice ordförande i kommunstyrelsen röstade Eddie Näsström (M) och Christina Nilsson (SD) på Christian Nordin Olsson (SD). Övriga åtta politiker röstade på Lars Karlsson (FP). Till samma post i socialnämnden, röstade både Eddie Näsström och Lars Wiström från Moderaterna, tillsammans med Christina Nilsson (SD), på Christina Nilsson. Övriga sju röstade på Charlotte Rydström (MP).

Hur motiverar du valet av kandidaterna du röstade på?

– Dels har de varit med i kommunfullmäktige tidigare, de är aktiva och ställer relevanta frågor och de läser verkligen igenom handlingarna. Sedan får man se till vilka motkandidater det fanns i det här fallet. Folkpartiet har två mandat medan Sverigedemokraterna har fem. Vem ska egentligen stå på tur då, säger Eddie Näsström (M).

I Kinda-posten skriver man att "oppositionen gick i taket" – är det något du märkt av?

– Det var inga reaktioner, säger Eddie Näsström.

Någon som har märkt av reaktioner är Moderaternas gruppledare, Björn Hoflund.
– Jag har haft upprörda partimedlemmar som hört av sig till mig i dag. Det är helt oacceptabelt. Vi kommer att vidta åtgärder. Nu blev det så plötsligt så vi får se vad det mynnar ut i, säger Björn Hoflund (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Hans Måhagen (S), ordförande i kommunstyrelsen, hävdar att detta inte ska hindra ett fortsatt samarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.
– Jag uppfattar det som ett internt problem inom Moderaterna. Jag ser inte att det ska påverka vår möjlighet till samverkan i Kinda.

Lars Karlsson (FP), som trots allt blev nominerad till kommunstyrelseposten, är kritisk till valberedningens agerande.
– Klart att man blir irriterad, egentligen är det ganska obehagligt. Sedan blir man beklämd över att man väljer att lägga sina röster på just sverigedemokrater, säger Lars Karlsson (FP) och tillägger:

– Det är kutym att lägga ned rösterna för oppositionens poster. Att majoriteten själva väljer ur oppositionen vilka som ska sitta var är ett generalfel från valberedningens sida.

Hur kom det sig att ni inte lade ned rösterna?
–  Ordföranden i valberedningen är ju lite färsk, men jag tyckte att det var bra att man fick tillfälle att rösta, säger Eddie Näsström.

Björn Hoflund (M) ser allvarligt på omröstningen vid sammanträdet.
– Det blev en förvirrad situation. Min och partiets åsikt är att man skulle ha lagt ned rösterna, säger Björn Hoflund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!