Het efterfrågan på småhus ger jobb

Storstädernas expansion ger nya jobb i Åtvidaberg.

Fortsätter anställa. Magnus Andersson, vd på Åtvidabergshus fortsätter fylla i orderböckerna. Till hösten behövs ytterligare 14-15 anställda i produktionen.

Fortsätter anställa. Magnus Andersson, vd på Åtvidabergshus fortsätter fylla i orderböckerna. Till hösten behövs ytterligare 14-15 anställda i produktionen.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2015-05-27 09:10

– Det är hett nu och vi känner av en kraftig expansion. Våra stora beställare ökar mycket, säger Magnus Andersson, vd på Åtvidabergs huskomponenter AB.

Husfabriken i Örsätter med omkring 55 anställda går för fullt.

– Vi har affärer en bra bit in på 2016.

Fler affärer blir det. Samarbetet med flera av landets större och ledande leverantörer och exploatörer har gett effekt.

– Vi ökar genom dessa stora beställare och samarbetspartners. Vi har jobbat mot fler större beställare och de har förstått att produktion och montage genom oss funderar bra. Vi får höra att Åtvidabergshus har en utveckling som få andra inom branschen har.

Stora kunder ger fördelar:

– Som serieproduktion. Det kan bli 20, 30, 40 hus på en gång.

Det är framförallt till de större städerna som de förproducerade husblocken från Åtvidaberg transporteras. Magnus Andersson beskriver efterfrågan på nya bostäder i storstadsregionerna med "det är ett jäkla drag". Han ger ett mått på efterfrågan. I skånska Hjärup, mellan Malmö och Lund planeras ett nytt bostadsområde om 170 byggrätter.

– På en visningshelg sålde vår kund 26 hus.

Andra heta marknader finns i regionerna kring Stockholm och Göteborg.

– Men vi bygger också mycket för Linköping, just nu till Sturefors och Ekängen.

Med orderböcker som snabbt fylls på behöver antalet anställda också fyllas på i motsvarande takt.

Just nu söker Åtvidabergshus via bland annat annonssajten Blocket 14 till 15 "händiga" personer till produktionen.

– Det är svårare idag att få tag i folk. Vi söker dem som är praktiskt lagda, som vill jobba i husfabrik kl 7-16 och som vill stanna kvar.

Andra krav: vana av högt arbetstempo, arbete grupp, förmåga till initiativ, erfarenhet av liknande arbete, eller utbildning inom bygg.

Åtvidabergshus har ökat antalet anställda under flera år. Vid utgången av 2011 fanns omkring 30 personer med på lönelistan. Idag är antalet uppe i över 55 personer.

Magnus Andersson räknar med att Åtvidabergshus till hösten kan sysselsätta omkring 70 personer.

Mer affärer får också omsättningen att öka. För 2013 noterades en omsättningen om 46 miljoner kronor, för 2014 noterades 63 miljoner kronor. Bedömningen och målet för 2016 är att Åtvidabergshus spränger 100-miljonersvallen.

– Håller det i sig så når vi 100 miljoner kronor, säger Magnus Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!