En folkets festplats sedan 1924

Glädje och sorg. Hopp och förtvivlan. Svenska folkparker är som ett människoliv. I helgen firar Kisaparken 90-årsjubiluem.

Foto: Mikael Svensson

KISA2014-08-29 08:00

– Med tanke på budgeten blir det rätt så sparsamt, säger parkens ordförande Bonny Hermansson.

Vi går i gräset och gruset på festplatsen. Mellan dansbanor, scener, servering, korvkiosk och lottstånd.

Här har åtskilliga ”får jag lov” följts av kyssar, kärlek och familj.

Här har smockan hängt i luften.

Här i marken har bloddroppar blandats med brännvinsstänk, korvspad, fimpar och kaffespill.

Arbetarnas festplats

Det var 28 juni 1924 som stadgar antogs och en styrelse utsågs för ”Byggnadsföreningen Olympia utan personlig ansvarighet”. Syftet var att köpa mark till en festplats för Kisa arbetarekommuns medlemmar. Hittills hade gräddan i samhället kunnat slå runt på wärdshuset medan mindre bemedlade fick nöja sig med dans i torpstugor eller i vägkorsningar.

Området vid Starbergets fot var vid den här tiden fotbollsplan och idrottsplats som ägdes av fotograf Ernst Andersson sedan 1909.

Han sålde rubbet för 7 000 kronor. Andersson förbehöll sig rätten att under livstid ha tillgång till "plats inom området för fotografering, ensamrätt att därstädes försälja fotografialster och ensamrätt till fotografering inom hela området, jämte ständigt under samma tid fritt tillträde utan afgift, jämväl för biträden”.

I köpet ingick garvare Andersson runda och arkitektoniskt vackra dansbana som användes fram till 1970.

Toppartister

Parkföreningen fick tillträde till området 1 juni 1925. Grindarna öppnades för ett nöjesliv som kom att beröra människor från både när och fjärran.

Särskilt när det mesta och bästa av artist-Sverige stod på scen och dansbana från 1930-talet och framåt.

Den nyligen bortgångna sångerskan Thory Bernhard gjorde sin folkparksdebut i Kisa.

Gösta ”Snoddas” Nordgren gav två föreställningar på en och samma dag 1952. Publikrekordet på 2 503 betalande var ett faktum.

Det slogs med råge först sommaren 1992 när 5 027 personer kom för att se Kenneth & the Knutters. Mc-rockarna blev lite av inventarier i parken med sina 21 spelningar genom åren.

Gyllene tider

Till de gyllene perioderna för Kisaparken räknas annars 1960-talet. Inom loppet av ett par månader varje sommar kunde publiken njuta av återkommande trivselkvällar med populära artister och underhållare.

Som Lill Lindfors, Monica Zetterlund, Tages, Hep Stars, Björn Skifs, Shanes, Delta Rythm Boys, Emile Ford och Osmond Brothers.

Ett uppsving blev det även i skarven 1980- och 1990-tal. Då drog bland andra Ulf Lundell, Carola, Jerry Williams och Mikael Rickfors tusentals personer till parken.

På slak lina

Framgång övergick dock i bekymmer i slutet av 1990-talet. Publiken svek. Trots att berömda musiker stod på scen.

De senaste 15 åren har Kisaparken levt ett liv på slak lina. Med kassabrist, hot om konkurs och nedläggning. Tidvis har det även varit svårt att över huvud taget få ihop en styrelse.

Ändå är Bonny Hermansson optimist.

– Jag tror på parkens framtid. Vårt samarbete med motorklubben Disorder innebär större ekonomiska och praktiska möjligheter.

I skruvstäd

Går det åt pipsvängen kan Bonny Hermansson trösta sig med glada minnen från Kisaparken. Som när Thor Modéen kom på besök.

Den gamla dansbanan fungerade även som scenestrad. För att komma dit tvingades den store artisten - i dubbel bemärkelse - att krypa genom en lucka.

Han fastnade halvvägs, men dåvarande parkbasen Folke "Pajo" Andersson skyndade till och lyckades pressa upp Modéen på scenen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om