Bred vädjan för polisstation i Åtvidaberg

Nu vädjar näringslivet i Åtvidaberg till polismyndigheten i Östergötland om att behålla polisstationen i Åtvidaberg.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2014-09-20 12:13

– Ta inte ner skylten, ber Ronny Mårtensson, vd i Åtvi d aberg sparbank.

Han går i spetsen för en stor del av näringslivet i Åtvidaberg.

I en skrivelse, som stöds av Näringslivscentrum, Företagarna i Åtvidaberg, Åtvidabergs Bostads AB, Roséns fastigheter, Carl Johan Liedberg AB, Ica Supermarket i Åtvidaberg, Villaägarna i Åtvidaberg, Fastighetsägarna och Åtvidabergs sparbank, lyfter Ronny Mårtensson den pågående omorganisationen inom polisen.

– Vi har inte sett något färdigt förslag och har inget sådant att angripa. Men vi är bekymrade över vilka eventuella effekter en omorganisation kan föra med sig.

Värsta scenariot är att den fysiska polisstationen med en för orten känd bemanning läggs ner och ersätts med en poliskontor med begränsat öppethållande och tillresta poliser.

Ronny Mårtensson talar om vikten att behålla både den upplevda som faktiska tryggheten. Et t mått på den är tidigare trygghetsmätningar, där Åtvidaberg ligger i topp i landet.

– Samma poliser, samma ställe, varje dag och på ungefär samma tider. Det är av betydelse för ortens trygghet och fungerar preventivt. Samhällsekonomiskt skulle det bli dyrt att avetablera polisen i orter som Åtvidaberg.

Han pekar också på riskerna i att sparbanken, liksom livsmedelsaffärer och andra butiker, hanterar kontanter. I minnet finns det grova rånet mot sparbanken en januaridag 2008.

"Sammantaget gör detta att det finns risk för att den samlade mängden kontanter utgör en lockelse för kriminella element ", skriver Mårtensson och pekar på att riskexponeringen av lokalsamhället skulle öka om den nuvarande polisstationen och dess beman n ing upphör.

– Vi vill för våra kunder skull kunna fortsätta med kontanthanteringen.

Tidigare har även kommunen, genom samtliga partier, framfört sin oro på den kommande omorganisationen. Beslut om hur den kommer påverka Åtvidaberg är ännu inte fattade.

Lägg inte ner. I en skrivelse från stora delar av näringslivet i Åtvidaberg vädjar Ronny Mårtensson, vd i Åtvidabergs sparbank att polisstationen i Åtvidaberg blir kvar även efter att polisen omorganiserats.
Lägg inte ner. I en skrivelse från stora delar av näringslivet i Åtvidaberg vädjar Ronny Mårtensson, vd i Åtvidabergs sparbank att polisstationen i Åtvidaberg blir kvar även efter att polisen omorganiserats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!