Arbetsmarknaden är het i Åtvidaberg

Jobbruschen accelererar på bred front. Arbetsmarknaden i Åtvidaberg är näst hetast i Östergötland.

ÅTVIDABERG2015-05-28 09:13

Corren berättade i går om svettigt expansiva Åtvidabergshus. Företaget med 55 anställda söker ytterligare ett 15–tal personer för anställning i fabriken i Örsätter: ”Åtvidaberg går bra”, sammanfattar Ronny Mårtensson, vd Åtvidabergs Sparbank och ledamot i Näringslivscentrums styrelse.

– Signalerna är positiva oavsett bransch, säger Mårtensson.

Förändringen är remarkabel. I maj 2012 pendlade arbetslösheten kring drygt åtta procent, i nivå med genomsnittet för länets kommuner. I dag: Sex procent. Att jämföra med genomsnittet för länet: 8,9.

– Statistiken bekräftar min tes att det är rejäl snurr på den lokala arbetsmarknaden, säger Mårtensson.

– Till det mera glädjande hör att arbetslösheten bland unga pressats tillbaka.

I maj 2012 framstod arbetslösheten bland unga i Åtvidaberg som ett avskräckande exempel. 24 procent av de unga gick utan arbete: ”Det var då näringslivet, Arbetsförmedlingen och kommunen sjösatte operation praktikplatser”, säger Mårtensson.

Företagen ställde upp. Praktikplatser fixades. I april i år konstaterade Ronny Mårtensson och Susanne Samson, Arbetsförmedlingen, att operationen kröntes med framgång: ”Vi gick ut med meddelandet att ytterligare praktikplatser inte behövs och noterade att många praktikanter fått arbete eller gått vidare till studier.”

321 Åtvidabergare är arbetslösa. Det är en minskning med 50 personer sedan maj 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!