Spirit - Hästen från vildmarken
Regi: Kelly Asbury och Lorna Cook
Manus: John Fusco
Svenska röster: Martin Stenmarck, Peter Andersson, Johan Svensson med flera
Land: USA
Speltid: 1 tim 23 min
Censur: 7 år
Filmstaden i Linköping
DET AMERIKANSKA megabolaget Dreamworks gjorde "Shrek", fick en Oscar för bästa animerade långfilm och skruvade upp förväntningarna på uppföljaren "Spirit" till Stig H Johansson-nivå. Skulle det komma ett nytt postmodernt, vanvördigt, vuxenvänligt mästerverk från den stora utmanaren till Disney?
Svar nej. Det kom en Disneyfilm.
Ingen dålig Disneyfilm - kanske en korsning mellan "Lejonkungen", "Pinocchio" och "Bambi" - men ändå en Disneyfilm med alla Disneyingredienser: Djur med mänsklig mimik, sångnummer, kärlek, ett tydligt moraliskt budskap (frihet är bra, indianer är snällare än euroamerikaner) och så mycket sentimentalitet att till och med gamle Walt gråter floder i sin himmel.
"Spirit" är berättelsen om en vild mustang på västerns orörda slätter, en mustang som bara vill vara fri men som fångas av lömska soldater - inte en utan typ fyra gånger, vilket väl visar hur svårt det är att variera en historia om en häst.
Men det är framför allt berättelsen om civilisationens förbannelse, om hur soldater, järnvägar och utveckling i största allmänhet förstör fina värden som frihet, familj, samklang med naturen och äkta känslor.
Vi slipper talande djur; handlingen bärs fram och kommenteras av Spirits tankar, uttalade av Martin Stenmarck.
Filmen är skapad med ett känsligt handlag där traditionell handmålning blandats med datoranimationer - inte något nytt men ovanligt integrerat i "Spirit", där den handmålade hingsten får springa genom datoriserad eld och framför digitala ånglok. Det är skickligt men ibland överarbetat; som sämst ser man skarvarna tydligt, som bäst blir det ofta art pour lart, de gör det för att de kan och inte för vad det tillför.
Nu är "Spirit" en barnfilm, och visst kommer barnen att tycka om den - en åttaårig flicka som jag känner väl grät floder på rätt ställen och kramade affischen på vägen hem. Gott så. Men den förälder som väntar sig en ny "Shrek" kommer att bli besviken. Dreamworks-mogulen Jeffrey Katzenberg har gett efter för sina mest sentimentala sidor; gått från att vara genrens geniala förnyare till mannen som kunde mjölka hästar. (TT Spektra)