Linköping
Byggnaden, som kallas för "Herrgårn", har varit ett landmärke för Linköpings studentliv, och ett vattenhål för tusentals studenter, ända sedan 1968. Själva herrgården har anor från 1700-talet.
– Men 50 år tillsammans med studenterna sätter sina spår. Allting är väldigt slitet, säger driftchefen Alexe Mbye.
Antalet besökare har sjunkit de senaste åren. Trots att det bor uppåt 5 000 studenter i Ryd så fyller man inte alltid kvällsarrangemangen i den gamla herrgården.
– Vi vill göra herrgården till vad det en gång var. En självklar plats för studenterna. Visst är det svårt att konkurrera med Ågatan men herrgården är en viktig plats för studenterna, och ska fortsätt att vara det, säger Alex Mbye.
Herrgården är kulturskyddad, vilket gör att både rumsindelning och gamla väggpaneler kan vara skyddsvärt.
– Det är mycket som inte går att göra. Men vi vill utnyttja det som en möjlighet. Tanken är att återställa och bevara i stället. Vi vill göra miljön ännu mera herrgårdslik med vackra tapeter och fina miljöer, säger Annika Samuelsson på Kårservice.
Köket kommer att flyttas ned i källaren, till förmån för ett större utrymme för bland annat sittningar. Den stora mitteningången blir huvudingång enligt planen. Och på det gamla slitna dansgolvet blir en bar.
– Det finnns väldigt stor efterfrågan på lokaler för sittningar och middagar. Därför vill vi bygga flexibla lokaler som går att dela av och som ska kunna användas till många olika saker, säger Thomas Lilja, affärsområdeschef på Studentbostäder.
Ombyggnaden beräknas vara klar sent 2018 och kosta 10–15 miljoner kronor. Projektet ska finansieras med bland annat hyresintäkter. Lokalerna ska även kunna hyras ut till andra än studenter. Meningen är att Herrgårn ska bli mer av en mötesplats även dagtid, med studieplatser och kanske ett kafé som är öppet för alla.
– Vi måste vara öppna för resten av samhället och kunna möta alla som bor i Ryd. Men huvudsyftet är alltid kårhusverksamhet, säger Alex Mbye.