Gärningsmannaprofilgruppen inkopplad

Efter snart två veckors utredningsarbete tar polisen hjälp av gärningsmannaprofilgruppen. Ännu så länge har 350 förhör hållits i utredningen om dubbelmordet.

Thomas Agnevik, presstalesperson på polisen, summerar veckan som gått.

Thomas Agnevik, presstalesperson på polisen, summerar veckan som gått.

Foto: Joakim Blomqvist

Mantorp2017-06-22 13:34

Vid 18-tiden på måndagen den 12 juni hittades en 62-årig kvinna och hennes 70-årige man mördade i ett hus strax utanför Mantorp. En rad obekräftade uppgifter – som att offren skulle ha hittats bundna och att det skulle vara fråga om ett rånmord – har cirkulerat men polisen har ännu så länge endast bekräftat att kvinnan och mannen hade utsatts för grovt våld.

Enligt källor till redaktionen har polisen noggrant utrett ett spår som leder till Borensberg. Flera personer har förhörts och fått frågor om de såg några män vid bankomaten på Husbyvägen på söndagseftermiddagen den 11 juni – alltså dagen före dubbelmordet uppdagades. Polisen har hittills avstått från att kommentera uppgifterna, som tyder på att mördarna kom över offrens bankomatkort, men har bekräftat att förhör har hållits med boende i Borensberg.

Utredningen leds av Gunilla Broman men hon har avböjt att ställa upp på en intervju. Polisens presstalesman Thomas Agnevik säger dock att utredningsarbetet bedrivs med oförminskad intensitet.

– Det har hittills hållits 350 förhör i utredningen och arbetet kommer att fortsätta under midsommarhelgen. Varje förhör kan ge upplysningar som leder till fler förhör. Det är ett omfattande arbete som pågår.

I början av nästa vecka kommer mordutredarna i Linköping att få stöd av polisens gärningsmannaprofilgrupp.

– Jag kan bekräfta att gärningsmannaprofilgruppen kommer att hjälpa till i utredningen, säger Thomas Agnevik.

Gärningsmannaprofilgruppen består av åtta experter och kan sättas in i hela landet för att hjälpa till i utredningar av spaningsmord. Gruppen består av erfarna mordutredare, kriminaltekniker, beteendevetare, rättspsykiatriker och rättsläkare. Vanligtvis utgår gärningsmannaprofilgruppen från själva brottsplatsen när de gör sin ärendeanalys. Beteenden och skador på offer analyseras. Målsättningen är att gärningsmannaprofilgruppen ska presentera en hypotes om motivet och mördarens egenskaper. De åtta experterna kan också hjälpa till att länka olika brott till samma gärningsman.

Gärningsmannaprofilgruppen har tidigare verkat i Östergötland. Gruppen sattes in efter dubbelmordet på Åsgatan i Linköping och kom fram till att personen som låg bakom dådet var en ung man som troligen dödade för att döva sin egen ångest. Det fallet är fortfarande ouppklarat trots att polisen har gärningsmannens dna-profil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om