För pompöst

Hjältebulimi. Många närbilder på Vin Diesel och ett rymdskepp fullt av action bjuds det på i "Chronicles of Riddick". Bild: UIP

Hjältebulimi. Många närbilder på Vin Diesel och ett rymdskepp fullt av action bjuds det på i "Chronicles of Riddick". Bild: UIP

Foto:

Kultur och Nöje2004-08-21 10:06
CCC

Chronicles of Riddick

Regi: David Twohy

I rollerna: Vin Diesel, Colm Feore, Judi Dench

Speltid: 1 tim 59 min

Land: USA

Censur: 11 år

Royal i Linköping

"POMPÖS SCIENCE fiction", säger någon innan filmen börjar, och då tänker man ju bara "Great!" Och storyn rullar igång med, just det, pompös voice-over: "En armé av halvmänniskor, hälften människa, hälften något annat" (ungefär som USA:s OS-trupp) "hotar vårt universum, en gång så rikt och blomstrande men nu på väg att förödas" (ungefär som Vin Diesels karriär).

Och så vidtar det vanliga mischmaschet av kvasireligion, ultravåld och repliker av typen "Ta honom till skeppet för hjärnåterställande".

"Chronicles of Riddick" är mycket, mycket löst baserad på scifi-thrillern "Pitch black" som blev något av Diesels genombrott. Den är långt ifrån lika bra - men betydligt mer subversiv. Hör bara: Rymdstaden New Mecca (!) är en sorts uppenbart arabiskt basarsamhälle som plötsligt attackeras - och ockuperas - av en militärt oändligt överlägsen supermakt, som dessutom kräver att invånarna ska avsäga sig sin religiösa tro.

Då är det tur att Riddick finns. Han kommer som från ingenstans, låter skådespeleriet bestå i att ta av respektive på sina Lars Frölander-glasögon - och dödar sina fiender medan människor i omgivningen kisar och säger "Riddick!" på exakt samma sätt som finländarna säger "Mika!" i den där tv-reklamen.

Under två timmar hinner många rymdstjärtar sparkas; efter tjugonde närbilden på Vin Diesel har man fått grav hjältebulimi, det är snyggt filmat och bitvis underhållande men tyvärr mer statiskt än pompöst. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!