Fick inte servera sprit trots tillstånd

Kommunen hävdade att Restaurang Blåsippan serverat alkohol utan tillstånd och drog då omedelbart in rättigheterna. Men det anser förvaltningsrätten var ett felaktigt beslut och återinför nu tillståndet. "Det här har kostat oss mycket", säger restaurangägaren.

"Det här har kostat oss mycket, både vad gäller ekonomi och gäster", säger restaurangägaren.

"Det här har kostat oss mycket, både vad gäller ekonomi och gäster", säger restaurangägaren.

Foto: Emmilie Engström

Vadstena2017-02-03 13:05

Tre dagar före julafton, närmare bestämt den 21 december förra året, beslutade socialnämnden i Vadstena att dra in alkoholtillståndet för Restaurang Blåsippan. Man menar att företaget, Choon Teng AB som äger restaurangen, inte ansökt om ett nytt serveringstillstånd i samband med att man bytte lokaler 2015, och att man därmed olagligt serverat alkoholhaltiga drycker till sina gäster. Dessutom har företaget skulder hos kronofogden. Enligt alkohollagen måste ett bolag med serveringstillstånd ha god ekonomisk skötsamhet, vilket kommunen hävdar att Restaurang Blåsippan inte uppfyller.

Det var i juni 2015 som kinarestaurangen flyttade till de nuvarande lokalerna. Flytten skedde dock inom samma adress, men till en annan del av fastigheten. Antalet sittplatser blev färre, men det tidigare köket behölls. Restaurangen bytte även namn från China Garden till Restaurang Blåsippan.

Trots de brister som kommunen nu pekar på menar företaget i sin tur att man redan fått klartecken från kommunen att servera alkohol i den nya lokalen. I december 2015 meddelade den dåvarande alkoholhandläggaren att "Ni behöver inte göra någon ny ansökan". Det gamla tillståndet skulle därmed gälla även för den nya restaurangen. Handläggaren skrev om det befintliga tillståndet och ändrade då antalet sittplatser samt restaurangens namn.

Strax efter att företaget meddelats att någon ny ansökan inte behövdes, flyttades Vadstenas enhet för alkoholhandläggning över till Motala. I samband med detta försvann tidigare dokument som upprättats mellan Choon Teng AB och Vadstena kommun. Bland annat det skrivna brev där det enligt förvaltningsrätten framgår att någon ny tillståndsansökan inte behövdes.

Med hjälp av advokat har företaget överklagat socialnämndens beslut, och i dagarna meddelade förvaltningsrätten att man väljer att gå på restaurangens linje. Därmed är kommunens beslut om indraget alkoholtillstånd upphävt fram till det att förvaltningsrätten fastslagit en slutgiltig dom.

– Det känns skönt att vi har fått tillbaka tillståndet, men det här har kostat oss mycket, säger restaurangägaren, som valt att vara anonym.

– Jag uppskattar att vi har tappat omkring 40 procent av våra gäster. Vi hade många bokningar för julbord och nyårssupé men alla avbokades. Om man inte kan servera alkohol väljer folk att gå till andra ställen. Vadstena är en liten stad och såna här rykten sprider sig snabbt.

Trots att Restaurang Blåsippan återigen serverar öl och vin lyser kunderna med sin frånvaro.

– Framför allt märker vi stor skillnad på helgerna. Vi brukar vara fyra som arbetar, men nu kan vi bara vara två åt gången.

Företaget har ju haft en tuff ekonomi redan innan alkoholtillståndet drogs in. Hur förklarar ni det?

– Vintertid är särskilt svårt för oss. Men vi gör så gott vi kan. Det är enklare att driva restaurang i Vadstena på sommaren.

Trots den senaste tidens ekonomiska förlust accepterar restaurangägaren kommunens agerande.

– Vi förstår att det lätt kan bli såna här misstag när kommunen flyttar verksamheten till en annan stad. Vi vill fortsätta att ha ett bra samarbete med dem och hoppas att kunderna snart kommer tillbaka.

En slutgiltig dom lämnas efter att förvaltningsrätten tagit del av socialnämndens yttrande. Först då avgörs om Restaurang Blåsippans alkoholtillstånd blir permanent eller inte.

Restaurang Blåsippan fick alkoholtillståndet indraget trots att man från kommunen redan fått okej att servera öl och vin.
Restaurang Blåsippan fick alkoholtillståndet indraget trots att man från kommunen redan fått okej att servera öl och vin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!