Domen: Wildfire blir av med bygglovet

Berg- och dalbanan Wildfire i Kolmården har inget bygglov längre. Mark- och miljööverdomstolen beslutar idag att bygglovet måste upphävas och hela bygglovsprocessen tas om.

Wildfire.

Wildfire.

Foto: Marko Säävälä/TT

ÖSTERGÖTLAND2016-10-27 11:04

Videon är inte längre tillgänglig

Hur lång tid det kan ta för en ny process att avgöra om bergbanan får finnas eller inte är oklart. I vissa fall kan detaljplaneärenden ta flera år.

Domen från mark- och miljööverdomstolen på torsdagen är finalen på det utdragna rättsliga bråket om bergbanan Wildfire, världens största bergbana i trä och Kolmårdens gigantiska satsning för att öka besökssiffrorna för parken.

Problem med trafiken

När domen nu landat står det klart att mark- och miljööverdomstolen lyssnat på bergbanans motståndare, som hävdat att trafiksituationen kring djurparken redan var ansträngd före Wildfire-bygget och blivit värre sedan bergbanan färdigställdes.

Kolmården AB och Norrköpings kommun har framfört att insatser är planerade och vissa redan genomförda men mark- och miljööverdomstolen anser att de åtgärder som krävs är så omfattande att markägare kring djurparken kommer att påverkas stort.

Området behöver en sammanhållen och övergripande planering av trafiken till djurparken och för detta krävs en detaljplan att pröva frågorna mot, anser domstolen.

Hotade djur kan ha skadats

I en intervju med tidningen i augusti i år fick ordförande för miljö- och byggnadsnämnden i Norrköping, Reidar Svedahl (L) frågan hur lång tid det skulle ta att utarbeta och politiskt besluta om en detaljplan för Kolmården-området. Svedahl svarade att Norrköpings kommun ska göra allt den kan för att genomföra processen så fort som möjligt, om domstolen skulle komma fram till att en detaljplan krävs för att avgöra Wildfire-frågan.

Parterna har också bråkat om huruvida rödlistade och hotade djurarter, som finns i och utanför djurparken, har skadats av projekteringen och bygget av Wildfire eller inte.

Kolmården AB har hävdat att inga skador skett medan motståndarsidan hävdat att man inte kan vara säker på det eftersom inventeringar av djuren före bygget gjordes bristfälligt, och nu är bevis förstörda.

Nu slår mark- och miljööverdomstolen fast att man inte kan utesluta att arter har skadats. ”Prövningen av berg- och dalbanan borde därför ha föregåtts av detaljplanering där åtgärdens miljöpåverkan kunnat belysas, liksom möjliga åtgärder för att förebygga, hindra eller motverka den eventuella negativa miljöpåverkan” skriver domstolen i sin dom.

Hade inget bygglov

Koncernen Parks And Resorts, som äger Kolmårdens djurpark, påbörjade bygget av bergbanan Wildfire 2014 innan bygglov hade beviljats av Norrköpings kommun. När bygglovet beviljats fortsatte projektet och då överklagade ett tjugotal privatpersoner bygglovet till länsstyrelsen. De ville inte ha en hög bergbana och skrikande åkare i det lugna naturområdet och har fortsatt att hävda att bygget stör djurliv och miljö.

När länsstyrelsen prövade ärendet kom den myndigheten fram till att Norrköpings kommun måste ta fram en detaljplan för området och därefter utreda frågor om buller, trafik i form av ökat antal besökande och påverkan på omgivning och miljö innan man skulle kunna avgöra om Wildfire kan vara tillåten i Kolmården eller inte.

Då överklagade djurparken till nästa instans, mark- och miljödomstolen - som i sin prövning kom fram till att det inte behövdes någon detaljplan och att Wildfire var tillåten.

Kan inte överklagas

Nu säger alltså högsta instans, mark- och miljööverdomstolen, att effekterna som Wildfire förväntas få på omgivningen är av sådan karaktär att det kan antas att berg- och dalbanan medför en betydande miljöpåverkan på bland annat djurlivet, närliggande naturområden och trafiksituationen. Därför borde först en detaljplan med bestämmelser om natur och miljö för Kolmården-området ha tagit fram, och bygglovsansökan borde sedan ha prövats mot den planen.

Den här domen kan inte överklagas.

Läs mer: Efter dråpslaget: Ägarna tvekar inför nya satsningar.

Wildfire.
Wildfire.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!