Byggmiljoner går till Linköping

Nära två miljarder ska betalas ut i stöd till kommunerna för ökat bostadsbyggande. Linköping räknar med att få en bit av den kakan.

Elias Aguirre (S) tror att statsbidraget för ökat bostadsbyggande kommer väl till pass i Linköping.

Elias Aguirre (S) tror att statsbidraget för ökat bostadsbyggande kommer väl till pass i Linköping.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-04-24 14:00

– Försiktigt räknat kan det handla om 40 miljoner kronor, konstaterar samhällsbyggnadsnämndens ordförande konstaterar Elias Aguirre (S).

I stadshuset har man redan börjat öronmärka pengarna. De läggs på planering av förtätning och nya bostadsområden där man pekar ut Djurgården, Malmslättsvägen, Folkungavallen, Ekholmen, Ryd och Wahlbecks (Westmansgatan).

Stödet går till kommuner som håller en hög byggtakt. Till grund för beräkningen av pengarna ligger också flyktingmottagande.

– Det är en positiv signal att regeringen ser de ansträngningar som bostadsbyggande och snabb utbyggnad innebär. Det tar mycket resurser för flera delar av kommunen att expandera i så snabb takt. Planering av bostäder och skolor står högst på listan, eftersom kommunen har stora behov där. Det behövs också mötesplatser, inne- och utemiljöer i de områden som i rask takt ska byggas de kommande åren.

– Sverige måste gå från cirka 25 000 lägenheter per år till 60–80 000 per år. Det betyder att vi måste bygga mycket snabbt. Därför är pengarna välkomna. Det är viktigt att vi inte tappar i planeringen utan även planerar för möteslokaler och bra utomhusmiljöer i de nya områdena, säger Elias Aguirre.

Elias Aguirre säger att det behövs fler små lägenheter och till exempel prefabricerade modulhus. Plus en snabbare byggprocess.

– I dag har vi ett rigoröst regelverk som behöver förenklas för att få till bostäder mycket snabbare.

Hur då?

– I en extrem situation där vi både har bostadsbrist och ett högt flyktingmottagande borde vi kunna bygga på översiktsplanerat område, och hoppa över detaljplanen. I dag har vi en planprocess som tar cirka 18 månader. Det är för långsamt.

40 miljoner kronor kan gå till Linköping.
40 miljoner kronor kan gå till Linköping.

Byggbonusen

Bidraget som fått namnet "byggbonus" är tänkt att stimulera bostadsbyggandet för de kommuner som ansöker och uppfyller villkoren, är på totalt 1,85 miljarder för 2016. Statsbidraget beräknas till 1,8 miljarder för 2017 och därefter 1,3 miljarder årligen.Detta är en del av budgetpropositionen för 2016 och resultatet av en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.

Bidraget är uppdelat i två potter: Pott A: 1,1 miljarder kronor (för 2016) går till de bostäder som byggs och som motsvarar ett behov av bostäder hos nyanlända i respektive kommun. Pott B: 740 miljoner kronor (för 2016) går till de bostäder som byggs utöver behovet hos nyanlända.Se mer på www.regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!