Bygger 54 hyresrätter – mitt i staden

Med fokus på låga hyreshus, utsikt mot Svartån och en helt ny badplats tog lokala byggherren Göta Stenhus hem kommunens första markanvisningstävling.

Utsikt. Med låga hus som placeras i rader ska alla hyresgäster kunna få en glimt av Svartån från sin uteplats eller balkong.

Utsikt. Med låga hus som placeras i rader ska alla hyresgäster kunna få en glimt av Svartån från sin uteplats eller balkong.

Foto: Illustration: Börje Mathiasson

Mjölby2017-10-23 15:57

I det gamla pumphuset, som ska bli café enligt vinnarförslaget, korades vd Karl-Johan Johansson och hans arbetskamrater som segrare på måndagsförmiddagen (arkitekt Börje Mathiasson kunde tyvärr inte närvara) – det är de som ska bygga på Södra Björkudden, nästa etapp av Svartå strand.

– Vi visste ingenting innan vi kom hit i dag, förutom att det stod mellan fyra olika förslag. Men det klart, när vi såg att det bara var vi som var här började vi misstänka att vi vunnit, säger Karl-Johan Johansson, vd på Göta Stenhus, efter att kommunstyrelsens ordförande Cecilia V Burenby (S) läst upp juryns utlåtande och tårtan skurits upp.

Sammanlagt innehåller vinnarförslaget 54 hyreslägenheter i två och trevåningshus i ljusa färger. De kommer att hyras ut genom Göta Förvaltning, ett systerföretag till Göta Stenhus. Det handlar i nuläget om 33 tvåor, 10 treor och 11 fyror. De minsta tvåorna beräknas kunna få en hyra på cirka 7425 kronor i månaden medan fyrorna skulle kunna kosta cirka 12 600 kronor i månaden. Cecilia V Burenby medger att alla inte kommer att ha råd att bo här, men med två års kö hos kommunala Bostadsbolaget behöver det byggas.

– Det kommer att bli en flyttkedja. Det är det som är det viktiga. När någon flyttar in här blir det ledigt någon annanstans, säger hon.

Juryn, som bestod av både tjänstemän och politiker var eniga till slut. Göta Stenhus förslag stack ut, bland annat genom att det inte innehöll några höghus.

– Vi och många andra kommuner pratar ofta om hur viktigt det är att blanda bebyggelsen och inte bara bygga storskaligt eller villor, säger Ketil Kindestam.

Och redan nästa år kan det första spadtaget tas.

– Men först ska vi diskutera avtal. Det tar kanske två veckor, säger Ketil Kindestam, exploateringsingenjör.

– Sedan tar nog detaljplanen ett år att ta fram innan det kan börja byggas, säger kommunchefen Dag Segrell.

Södra Björkudden är det största projektet hittills för Göta Stenhus, som startades 2005 och har sitt säte i Mjölby. Planen är att hyreshusen (och fem radhus för försäljning som också ingår i förslaget) ska byggas i omgångar under en treårsperiod.

– Det här är ett stort projekt för oss, givetvis. Men i och med att vi delar upp det i etapper blir det mer lätthanterligt, säger Karl-Johan Johansson och fortsätter:

– Vi har haft en vision med flera hyresrätter. Det här området passar oss utmärkt – vi kommer att få bygga på den bästa platsen i hela Mjölby.

Segrare. Göta Stenhus Charlotte Johansson, Daniel Våtz och Karl-Johan Johansson fotograferas av Cecilia Burenby.
Segrare. Göta Stenhus Charlotte Johansson, Daniel Våtz och Karl-Johan Johansson fotograferas av Cecilia Burenby.
Tävlingen

I somras utlyste Mjölby kommun sin första markanvisningstävling någonsin – om vem som skulle få bygga nästa etapp av Svartå strand

Fyra företag lämnade in förslag: HSB Produktion i Östergötland, Axelsson & Hedlund AB med bifirma Östgötahus, Helix Fastighetsförvaltning samt vinnaren Göta Stenhus.

Källa: Mjölby kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om